Špargľovo-žihľavová polievka

Špargľovo-žihľavová polievka

100% sezónna a 100% lokálna. Varenie sa začalo tým, že som si išiel nazbierať čerstvú žihľavu 🙂 Len z dvoch základných ingrediencií. A chuť skvele dopĺňajú mleté žihľavové semiačka, ktoré sú navyše plné bielkovín. Vyskúšajte.

Ingrediencie:

500 g bielej špargle

3 hrste žihľavy

400 ml vody

soľ

korenie

žihľavové semiačka

Postup:

  1. Špargľu umyte, odrežte konce a poriadne ošúpte škrabkou na zemiaky. Všetky tieto zvyšky dajte do vody a urobte z nich vývar.
  2. Zvyšnú špargľu si nakrájajte na menšie kúsky.
  3. Žihľavu si odstonkujte a poriadne umyte. Sparte ju vriacou vodou, a následne ju dajte do nádoby s ľadovou vodou, aby zostala pekne zelená (tento proces na nazýva blanžírovanie a je ideálne ak máte vodu s ľadom).
  4. Asi po 15-tich minútach varenia zvyškov špargle ich vyberte, a do vody dajte variť nakrájanú špargľu na cca 15-20 minút.
  5. Na posledných 5 minút pridajte žihľavu a poriadne rozmixujte.
  6. Ja som nakoniec zmes ešte prepasíroval cez sitko s väčšími dierkami, aby som mal hladkú konzistenciu polievky.
  7. Dochuťte soľou a korením a podávajte so žihľavovými semiačkami, ktoré pridajte ako ozdobu na vrch (polievku s nimi nevarte).

O Lokálžrawetz