100% sezónna a 100% lokálna. Varenie sa začalo tým, že som si išiel nazbierať čerstvú žihľavu 🙂 Len z dvoch základných ingrediencií. A chuť skvele dopĺňajú mleté žihľavové semiačka, ktoré sú navyše plné bielkovín. Vyskúšajte.
Ingrediencie:
500 g bielej špargle
3 hrste žihľavy
400 ml vody
soľ
korenie
žihľavové semiačka
Postup:
- Špargľu umyte, odrežte konce a poriadne ošúpte škrabkou na zemiaky. Všetky tieto zvyšky dajte do vody a urobte z nich vývar.
- Zvyšnú špargľu si nakrájajte na menšie kúsky.
- Žihľavu si odstonkujte a poriadne umyte. Sparte ju vriacou vodou, a následne ju dajte do nádoby s ľadovou vodou, aby zostala pekne zelená (tento proces na nazýva blanžírovanie a je ideálne ak máte vodu s ľadom).
- Asi po 15-tich minútach varenia zvyškov špargle ich vyberte, a do vody dajte variť nakrájanú špargľu na cca 15-20 minút.
- Na posledných 5 minút pridajte žihľavu a poriadne rozmixujte.
- Ja som nakoniec zmes ešte prepasíroval cez sitko s väčšími dierkami, aby som mal hladkú konzistenciu polievky.
- Dochuťte soľou a korením a podávajte so žihľavovými semiačkami, ktoré pridajte ako ozdobu na vrch (polievku s nimi nevarte).

Komentáre 0