Hovädzí vývar

Hovädzí vývar

Nie je nad poriadny vývar. A hovädzí spolu s kuracím sú moje najobľúbenejšie.

 

Ingrediencie (na 10 porcií):

400g hovädzých kostí (môžu byť aj špikové)

1/4 stredne veľkého zelera

1/4 veľkého kalerábu

300 g mrkvy

150 g petržlenu

1 stredne veľká cibuľa

soľ

bylinky – petržlenová/zelerová/ligurčeková vňať

 

Postup:

1. Do polovice veľkého hrnca dajte studenú vodu a zakryté dajte pomaly variť spolu s hovädzím mäsom cca 45 – 60 minút

2. Malým sitkom odoberajte penu

3. Nakrájajte si všetku zeleninu (okrem cibule) na rovnaké kúsky a pridajte k vývaru. Cibuľu iba ošúpte a pridajte ju ku zvyšku celú

4. Varte cca 20 – 25 minút, kým zelenina nie je mäkká. Pridajte bylinky (petržlenová/zelerová vňať)

5. Mäso vyberte cca 5 minút pred dovarením, nechajte mierne vychladnúť a oberte ho od kosti. Mäso vráťte naspäť do vývaru.

6. Osoľte, nechajte znova zovrieť a podávajte.

 

TIPY:

– k vývaru sa výborne hodia domáce cestoviny. Recept pozrite TU

– ak máte pečeň, vyskúšajte do vývaru pridať aj pečeňové halušky. Recept nájdete TU

– ak máte čas, vývar varte aj niekoľko hodín, na najslabšom ohni

 

O Lokálžrawetz