Nie je nad poriadny vývar. A hovädzí spolu s kuracím sú moje najobľúbenejšie.
Ingrediencie (na 10 porcií):
400g hovädzých kostí (môžu byť aj špikové)
1/4 stredne veľkého zelera
1/4 veľkého kalerábu
300 g mrkvy
150 g petržlenu
1 stredne veľká cibuľa
soľ
bylinky – petržlenová/zelerová/ligurčeková vňať
Postup:
1. Do polovice veľkého hrnca dajte studenú vodu a zakryté dajte pomaly variť spolu s hovädzím mäsom cca 45 – 60 minút
2. Malým sitkom odoberajte penu
3. Nakrájajte si všetku zeleninu (okrem cibule) na rovnaké kúsky a pridajte k vývaru. Cibuľu iba ošúpte a pridajte ju ku zvyšku celú
4. Varte cca 20 – 25 minút, kým zelenina nie je mäkká. Pridajte bylinky (petržlenová/zelerová vňať)
5. Mäso vyberte cca 5 minút pred dovarením, nechajte mierne vychladnúť a oberte ho od kosti. Mäso vráťte naspäť do vývaru.
6. Osoľte, nechajte znova zovrieť a podávajte.
TIPY:
– k vývaru sa výborne hodia domáce cestoviny. Recept pozrite TU
– ak máte pečeň, vyskúšajte do vývaru pridať aj pečeňové halušky. Recept nájdete TU
– ak máte čas, vývar varte aj niekoľko hodín, na najslabšom ohni
Komentáre 0