Viete ako sa vyrába ocot? Ide o fermentovaný (kvasený) produkt. V sezóne jabĺk je jednoduché si ho vyrobiť aj doma, avšak ide o proces, ktorý trvá cca 30 dní.
Načo sa využíva jablčný ocot?
- náhrada klasického octa – zálievka do šalátov
- podpora trávenia
- znižuje hladinu cholesterolu v krvi (zdroj TU)
- znižuje krvný tlak (zdroj TU)
- má antibakteriálne účinky (zdroj TU)
- znižuje hladinu cukru v krvi (zdroj TU)
- pomha odbúravať tuk (zdroj TU)
Ako ho užívať?
- rozrieďte 1 PL jablčného octa v pohári (3 dcl) s vodou a vypite nie viac ako jedenkrát denne
Ako si vyrobíte jablčný ocot?
Ingrediencie:
1 kg jabĺk
2 l vody
Postup:
1. Jablká dobre umyte, a nastrúhajte aj so šupkou na hrubom strúhadle
2. Dajte do veľkého zaváraninového pohára, pridajte vodu a zamiešajte.
3. Nechajte kvasiť 10 dní pri izbovej teplote a každý deň pomiešajte drevenou vareškou – pohár zakryte tanierom.
4. Po 10-tich dňoch preceďte cez gázu do čistého pohára a bez miešania nechajte kvasiť ďalších 20 dní. Pohár zakryte tanierom.
5. Prelejte do menších nádob a uchovávajte v chladničke.
Spätné upozornenie: Tekvicovo-cuketové chutney - Lokálžrawetz