Jablkový chlieb

Jablkový chlieb

Ide o verziu veľmi populárneho „banana bread“, akúrat, že som vymenil banány za jablká. Výsledok je úžasný čokoládovo-jablkový dezert.

Ingrediencie:

80 g horkej čokolády (60%)

150 g mliečnej čokolády

100 g masla

60 g kryštálového cukru

1 žĺtko

3 vajcia

200 g jablkového pyré

40 g mletých lieskovcov

40 g kakaových bôbov (môžete vynechať)

50 g hladkej pšeničnej múky

20 g kandizovaného ovocia/hrozienok

4 g sódy bikarbóny

muškátový orech

Postup:

  1. Vo vodnom kúpeli si roztopte obe čokolády.
  2. Do menšieho hrnca si dajte roztopiť maslo.
  3. Keď sa vám aj čokoláda aj maslo roztopia, dajte ich dokopy a poriadne pomiešajte.
  4. Zmes prelejte do mixéra, a pridajte cukor. Mixujte, až kým sa cukor neroztopí.
  5. Pridajte žĺtko, a pomixujte.
  6. Postupne pridávajte vajíčka (po jednom) a vždy rozmixujte. Musíte mať úplne hladkú zmes.
  7. Do čokoládovej zmesi s vajíčkami pridajte jablkové pyré a pomiešajte.
  8. V miske si zmiešajte pomleté orechy, múku, sódu a rozdrvené kakové bôby.
  9. Do misky so sypkými ingredienciami pridajte čokoládovú zmes a poriadne pomiešajte. Dajte stuhnúť do chladničky na 15 minút.
  10. Pripravte si formu na pečenie tak, že si ju vysteliete papierom na pečenie.
  11. Nalejte do formy zmes z chladničky a posypte kandizovaným ovocím/hrozienkami.
  12. Pečte na 180 °C. Mne to trvalo jednu hodinu.
  13. Po upečení nechajte mierne vychladnúť, na vrch nastrúhajte muškátový orech, vyberte z formy a horúce zabaľte do fólie. Nechajte vychladnúť (ideálne v chladničke) a podávajte.


O Lokálžrawetz