Sezóna jahôd je v plnom prúde, a ja som sa dnes konečne dostal na samozber 🙂 Asi pol hodinu po tom som si z čerstvých jahôd pripravil fantastický dezert: Trhanec s jahodovou omáčkou.
Dezert sa skladá z dvoch základných častí: cesta na trhanec a jahodovej omáčky. Z nasledujúceho množstva si pripravíte cca 3 porcie.
Ingrediencie na cesto:
4 šťastné vajcia
150 g hladkej múky
50g cukru
200 ml čerstvého plnotučného mlieka
Postup na cesto:
1. Oddeliť bielka od žĺtkov
2. Vyšľahať žĺtka s cukrom
3. Pridať mlieko a múku
4. Vyšľahať tuhý sneh
5. Zamiešať do cesta
6. Vyliať na rozhorúčenú panvicu s roztopeným maslom, opiecť z oboch strán
7. Natrhať vareškou a ešte opražiť
Ingrediencie na omáčku:
400g jahôd
50 ml vody
50 g cukru
bylinky (ja som použil tymián, ale výborne sa hodí aj mäta či medovka)
Postup na omáčku:
1. 300g jahôd nakrájame na malé kúsky a spolu s vodou, bylinkami a cukrom dáme variť na cca 15 min
2. Následne rozmixujeme mixérom (bylinky vyberieme)
3. Varíme do zhustnutia (cca 15 min) a medzitým pridáme nakrájané zvyšné jahody a bylinky – varíme už len krátko (cca 5 min)

Komentáre 0