Víkend v Turci sa vždy končí tak, že si domov prinesiem kopec dobrých a kvalitných surovín, no a tento posledný nebol výnimka.
Kuriatka nazbierané v lesoch Malej Fatry, cuketa priamo zo záhrady a celozrnná špaldová múka čerstvo zomletá na farme dali základ nasledovnému receptu:
QUICHE S KURIATKAMI A CUKETOU
Ingrediencie:
maslové cesto:
250g celozrnnej špaldovej múky
100ml čerstvého mlieka
120g masla
1 PL soli
1 PL pesta z medvedieho cesnaku (alebo iných byliniek)
plnka:
500g čerstvých kuriatok
1 stredne veľký cuketa
250g syra (ja som použil kombináciu ovčieho a kravského)
1 stredne veľká cibuľa
2 šťastné vajíčka
čerstvo zomleté čierne korenie
soľ
pol kelímku kyslej smotany
Postup:
1. Najskôr si pripravíme maslové cesto tak, že spolu zmiešame najskôr maslo a múku, neskôr pridáme zvyšné ingrediencie.
2. Cesto následne dáme aspoň na 30 min do chladničky, aby nebolo príliš riedke
3. Teraz si pripravíme plnku: cuketu a kuriatka si nakrájame (dáme si ich zatiaľ oddelene)
4. Nakrájame si cibuľu, ktorú si orestujeme na masle
5. Pridáme kuriatka, a pod pokrievkou dusíme 10 minút
6. Pridáme cuketu a ešte dusíme ďalších 10 min
7. Odstavíme a necháme vychladnúť
8. Medzitým si nastrúhame syr na väčšom strúhadle a zmiešame so smotanou, vajciami, soľou a korením
9. Stuhnuté cesto vyberieme a dáme do formy na quiche (môžeme použiť aj tortovú formu), ktorú sme si predtým vymastili maslom a vysypali múkou
10. Cesto vytvarujeme rukami až na okraj formy na quiche, v prípade tortovej vytvarujeme cca do výšky 3 cm
11. Na cesto nasypeme hrach/fazuľu, ktoré slúžia ako záťaž
12. Dáme piecť na 180 °C na 15 min
13. Počas prvého pečenia si nachystáme plnku tak, že zmiešame vychladnuté kuriatka s cuketou a mliečno-vajcovou zmesou
14. Po 15 min predpečené cesto vyberieme, odstránime strukovinu (nevyhadzujte, zíde sa vám aj nabudúce!) a nalejeme zmes
15. Dáme znova piecť na 30-35 min pri teplote 160 °C
16. Necháme vychladnúť a následne dáme do chladničky stuhnúť
TIPY:
– v prípade, že použijete necelozrnnú múku, odporúčam pridať trocha viac masla (o cca 20g viac)
– výborná je aj kombinácia špenát + slanina / sušené parajky + slanina
Komentáre 0