Bylinkový sirup

Bylinkový sirup

Pri víkendových prechádzke v Malej Fatre som si v blízkosti turistického chodníka nazbieral pár byliniek a vyrobil som si z nich sirup.

 

Ingrediencie:

– zmes byliniek:
2 hrste materina dúška
1 hrsť ľubovník bodkovaný
pol hrste medovka
pol hrste mäta
1 hrsť smrekové výhonky
– 1 PL kyseliny citrónovej
– 250 ml prevarenej a vychladnutej vody
– 250 g kryštálového cukru

 

Postup:

1. Bylinky nechajte lúhovať v prevarenej vody cca 24 hodín
2. Výluh preceďte cez husté sitko a pridajte k. citrónovú a cukor
3. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí

Ja sirupy nikdy nesterilizujem, pretože chcem zachovať maximálny počet živín a vitamínov, ktoré sa teplom ničia. Ako prevencia pred plesňami slúži k. citrónová a cukor. V prípade, že sirup skladujete v úzkej nádobe (fľaši), odporúčam navrch opatrne naliať tenkú vrstvu alkoholu, ktorá tiež zabráni vzniku plesní. Sirup uchovávajte v chladničke – pri správnom skladovaní vydrží niekoľko týždňov a je výborný ako sladidlo či pri nachladnutí.

PS: ružová farba sirupu je spôsobená oxidáciou po pridaní kyseliny citrónovej.
PS2: v prípade, že chcete predĺžiť trvanlivosť sirupu, použite sterilizáciu pri teplote cca 60 °C po dobu 3-5 min

O Lokálžrawetz