Čo jedávate na raňajky?
Moje najčastejšie raňajky obsahujú najmä sacharidy, a preferujem ich na slano. Sporadicky si dám raňajky, ktoré sú sladké – v tom prípade je to najčastejšie jogurt. Ak jedávate jogurty aj vy, určite čítajte ďalej 🙂 Snáď sa dozviete nejaké užitočné informácie.
Jogurty sú buď mliečne alebo smotanové. Smotanové obsahujú viac tuku ako mliečne. Najčastejšie sa vyrábajú z kravského mlieka, avšak dnes už sú v podstate bežne dostupné aj ovčie či kozie. Na Slovensku je množstvo výrobcov jogurtov. Pri väčšine z nich neviem pochopiť jednu vec: Prečo ochucujúca zložka obsahuje škrob? Veď si ju aj tak zmiešame s jogurtom, a tak jej konzistencia nehrá rolu. Preto vyhľadávam jogurty, ktoré neobsahujú ochucujúcu zložku so škrobom či glukózo-fruktózovým sirupom (aby bolo jasno – nemyslím si, že tieto látky sú pre ľudské telo škodlivé, ich použitie v tomto kontexte sa mi zdá však zbytočné).
Ako spomínam aj v iných článkoch, nedávno som objavil spoločnosť Farm Foods, ktorá predáva výrobky vyrobené zo surovín z vlastných chovov absolútne bez umelých prísad. A majú aj jogurty! Odkedy som ich ochutnal, nejedávam žiadne iné. Ochucujúca zložka obsahuje skutočné ovocie, cukor a med. Napríklad príchuť tiramisu obsahuje skutočný alkohol, vanilka zasa skutočnú vanilku. Žiadne arómy!
Farm Foods predajne sú vo veľa mestách po celom Slovensku. Na ich stránke si jednoducho pozriete, či sú aj vo vašom meste. Jogurty sú 200g (čo je dvojnásobná veľkosť v porovnaní s väčšinou bežne dostupných jogurtov a cenovo vychádzajú veľmi prijateľne).
Navyše sú balené v kelímkoch, ktoré sú priehľadné, a tak je ich recyklácia jednoduchšia ako v prípade bielych kelímkov – ktoré sú prakticky nerecyklovateľné, napriek tomu, že ich hádžeme do koša na plasty.
Ja som si dal na raňajky práve tento jogurt spolu s judáškami, ktoré som upiekol podľa receptu na stránke: https://www.pecempecen.cz/jidase/. A musím povedať, že tak lahodné a krehké „buchty“ z kysnutého cesta som ešte nejedol. Nie sú priveľmi sladké a sú dokonale nadýchané 🙂 Keďže nejde o môj recept, pozrite si ho priamo na stránke.
Komentáre 0