Poznáte túto skratku? Viete čo znamená?
Viete o tom, že VŠETKO čo konzumujete je GMO? A je úplne jedno akú typ stravy preferujete…
Ako to teda je?
Rastliny sa geneticky modifikujú napríklad preto, aby ich plody boli väčšie, sladšie či krajšie. Živočíchy zasa preto, aby boli napríklad odolnejšie. Akákoľvek potravina, ktorú konzumujeme prešla genetickou modifikáciou, ktorá sa nazýva šľachtenie. Ide o cielený proces kríženia, kedy sa kombinuje DNA jednotlivých jedincov tak, aby bol ich potomok „lepší“ ako ich rodičia. Táto zmena sa prejaví až po niekoľkých rokoch, pretože sa nepracuje s „čistou“ DNA. Vďaka šľachteniu rastlín dnes konzumuje ovocie a zeleninu, ktorá sa ani zďaleka nepodobá na svoje pôvodné divo žijúce druhy.
Vedeli ste, že kapusta, kel, karfiol, kaleráb či rúžičkový kel boli VŠETKY vyšľachtené z jedného pôvodného druhu?
Vďaka pokroku vedy je dnes jediný rozdiel v tom, že genetická modifikácia sa robí priamo s DNA. Robí sa to tak preto, že o DNA vieme omnoho viac ako kedykoľvek predtým a dokonca ju vieme izolovať a „namnožiť“. Takže je tu výrazná časová úspora proti klasickému šľachteniu.
Vďaka GMO potravinám sa podarilo zachrániť milióny životov. Ako príklad uvediem zlatú ryžu, ktorá obsahuje 2 gény: jeden z narcisu a druhý z baktérie. Principiálne je DNA akéhokoľvek živého organizmu rovnaká, rovnako aj princíp čítania génov, takže ani pri kombinácii génov z rôznych druhov nie je problém. Poďme ale späť k zlatej ryži. Vďaka tejto modifikácii sa podarilo zachrániť mnoho ľudí pred smrťou v chudobných oblastiach Ázie, napríklad Filipín. Vďaka tejto ryži ľudia v oblastiach s nedostatkom príjmu vitamínu A, majú jeho príjem zabezpečený.
Ďalší príklad je použitie génov zo živočíchov, ktoré sa klonujú do rastlín s cieľom, aby boli odolné voči škodcom – a nemuseli sa tak používať pesticídy ani herbicídy. Práve použitie herbicídov a pesticídov častokrát spôsobuje, že ovocie a zelenina, ktoré konzumujeme, obsahuje priveľa chemikálií. Vďaka tejto genetickej modifikácii sa žiadne z týchto chemikálii použiť nemusia.
Na záver by som len dodal, že 2% z toho, čo jeme, je DNA. Každá rastlina, všetko mäso, sú zložené z buniek,v ktorých sa nachádzajú jadrá, mitochondrie a v prípade rastlín aj chloroplasty, ktoré obsahujú DNA.
Komentáre 0