V zimnom odbobí je len málo dostupnej lokálnej zeleniny. Okrem kapusty, cvikly, zemiakov a koreňovej zeleniny svoj jedálniček môžete spestriť aj rúžičkovým kelom. Táto rastlina totiž rastie aj v zime, a darí sa jej u nás veľmi dobre. A tak som si zopár plodov u známych na záhrade natrhal, a urobil som si takýto nákyp. Nákyp obsahuje aj celozrnnú múku, a kvalitný lokálny syr, a chutí naozaj výborne. Ja som ho doplnil ešte o poctivé sušené bravčové mäso – šovdru, ale aj bez toho bude chutiť výborne.
Ingrediencie:
500g ružíčkového kelu
200 g tvrdého syra
1 cibuľa
1 PL celozrnnej múky
200 ml 33% smotany
1 ČL medvedieho cesnaku
2 PL masla
(4 plátky šovdry)
3 vajíčka
soľ
korenie
Postup:
- Uvarte si v pare ružíčkový kel do polomäkka. Trvá to cca 15 minút.
- V hrnci si roztopte maslo a pridajte múku. Poriadne rozmiešajte.
- Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ a korenie.
- Pridajte smotanu, rozmiešajte.
- Oddeľte si žĺtky a bielka, a k žĺtkam pridajte 1 PL horúcej zmesi.
- Následne žĺtka so zmesou prelejte do hrnca, pridajte syr a chvíľu povarte na miernom ohni.
- Do zmesi pridajte na drobno nakrájaný očistený kel.
- Na záver primiešajte do tuha vyšľahané bielka, opatrne pomiešajte a dajte piecť na 160 °C zhruba na 35 minút.
Komentáre 0