Kelový nákyp

Kelový nákyp

V zimnom odbobí je len málo dostupnej lokálnej zeleniny. Okrem kapusty, cvikly, zemiakov a koreňovej zeleniny svoj jedálniček môžete spestriť aj rúžičkovým kelom. Táto rastlina totiž rastie aj v zime, a darí sa jej u nás veľmi dobre. A tak som si zopár plodov u známych na záhrade natrhal, a urobil som si takýto nákyp. Nákyp obsahuje aj celozrnnú múku, a kvalitný lokálny syr, a chutí naozaj výborne. Ja som ho doplnil ešte o poctivé sušené bravčové mäso – šovdru, ale aj bez toho bude chutiť výborne.

Ingrediencie:

500g ružíčkového kelu

200 g tvrdého syra

1 cibuľa

1 PL celozrnnej múky

200 ml 33% smotany

1 ČL medvedieho cesnaku

2 PL masla

(4 plátky šovdry)

3 vajíčka

soľ

korenie

Postup:

  1. Uvarte si v pare ružíčkový kel do polomäkka. Trvá to cca 15 minút.
  2. V hrnci si roztopte maslo a pridajte múku. Poriadne rozmiešajte.
  3. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ a korenie.
  4. Pridajte smotanu, rozmiešajte.
  5. Oddeľte si žĺtky a bielka, a k žĺtkam pridajte 1 PL horúcej zmesi.
  6. Následne žĺtka so zmesou prelejte do hrnca, pridajte syr a chvíľu povarte na miernom ohni.
  7. Do zmesi pridajte na drobno nakrájaný očistený kel.
  8. Na záver primiešajte do tuha vyšľahané bielka, opatrne pomiešajte a dajte piecť na 160 °C zhruba na 35 minút.

O Lokálžrawetz