V malej výrobni priamo v centre Spišskej Novej Vsi vyrábajú poctivé, ručne lepené pirohy plnené ingredienciami z regiónu. Uvarené sú rýchlo, a tak môžete mať obed do 10 minút hotový. A neponúkajú len tradičné zemiakovo-bryndzové, ale aj sladké plnené lekvárom, či dokonca šúlance. To sú DOMÁCE PIROHY ZO SPIŠA.
Celá výroba a balenie prebieha v malejvýrobni v centre Spišskej Novej Vsi. Všetko začína výrobou samotného cesta, ktoré obsahuje len základné ingrediencie: múku a vodu.
Po „rozvaľkaní“ sa cesto ručne vykrajuje a plní. Z8kladná plnka do pirohov je zemiakovo-bryndzová. Ako som sa dozvedel od majiteľov, zemiaky pochádzajú z vedľajšej dediny, a bryndza pochádza z obce Kluknava, ktorá sa tiež nachádza v regióne Spiš.
Lepenie pirohov prebieha tiež ručne, každý jeden sa v rukách jemne zlepí tak, aby vznikol typický „pirohový“ tvar. V niektorých regiónoch na východe Slovensko tento postup nazývajú lipkanie.
Zlepené pirohy sa následne pokladajú na kovoú podložku, ktorá putuje do mraziaceho boxu, kde sa šokovo zmrazí. Po dôkladnom zmrazení sa pirohy rýchlo zabalia, a následne uložia do ďalšieho mraziaceho boxu. Tam však nezostanú dlho, pretože veľmi rýchlo putujú k zákazníkom – či už do miestnych reštaurácií, alebo do obchodov, kde sa predávajú.
Viac si môžete pozrieť vo videu:
Komentáre 0