Kyslá fazuľovica

Kyslá fazuľovica

Asi moja najobľúbenejšia polievka – a všetky základné suroviny, ktoré obsahuje sú lokálne. Je v nej úplne všetko – zelenina, strukovina, mäso, domáce cestoviny. Výborne zasýti a chute jednotlivých ingrediencií sa skvele dopĺňajú.

Ingrediencie:
250 veľkej fazule
200 g údeného mäsa
1 pár klobás
300 g údených rebier
4 ks stredne veľkých zemiakov
5 ks bobkový list
250 ml šľahačkovej smotany
1 PL múky (môžete vynechať)

Postup:

1. Fazuľu si vopred cez noc namočte, aby ste skrátili dobu jej varenie

2. Do studenej vody vo veľkom hrnci si dajte variť údené mäso a rebrá

3. Po cca 30 min pridajte fazuľu a bobkový list, varte ďalej

4. Po ďalších 20-tich minútach vyberte rebrá a údené mäso, kosti oberte a mäso nakrájajte, vráťte späť do polievky a pridajte aj klobásu

5. Keď je fazuľa takmer uvarená (po cca 20-tich minútach), pridajte zemiaky

6. Po 15-tich minútach si rozhabarkujte šľahačku s múkou a zahustite

7. Dochuťte soľou (ja zväčša soľ vôbec nedávam, nakoľko údeniny sú slané dostatočne) a pridajte ocot, cca 4 PL

8. Podávajte s cestovinou (recept nájdete TU) a chilli

 

O Lokálžrawetz