Nuž, tieto cestoviny som vyrábal do kyslej fazulovej polievky, ale pokojne by som si ich dal iba so smotanou či bryndzou. Sú naozaj famózne, a to množstvo vynaloženého času rozhodne stálo za to!
Ingrediencie:
1 hrnček (cca 200 ml) materského ražného kvásku
1 hrnček pšeničnej hladkej múky
1/2 hrnčeka ražnej celozrnnej múky
2 žĺtka zo šťastných vajec
dve hrste čerstvých bylieniek (ja som použil pažitku a rozmarín)
Postup:
1. 12 hod vopred si bylinky umyjeme a nasekáme na jemno
2. Zmiešame si dokopy všetky ingrediencie a necháme zakryté kysnúť na teplom mieste
3. Vykysnuté cesto si preneste na pomúčenú dosku a nechajte zakryté 10 min odpočívať
4. Cesto rozdeľte na 4 časti a pracujte s každou osobitne nasledovne: na vyvaľkanie cesta môžete použiť buď strojček na cestoviny alebo cesto môžete tak ako ja vyvaľkať ručne na cca 1 mm. Dôležité je používať veľa múky, aby sa cesto nelepilo
5. Na vyvaľkanom ceste zarovnajte okraje a ostrým nožom krájajte tenké prúžky (cca 0,5 cm) – ak chcete viesť dlhé rezy, lepšie je použiť pravítko, aby boli rezy rovné
6. Cestoviny dajte vysušiť (trvá to cca 12 hodín)
V prípade, že chcete vysušené cestoviny uvariť, vložte ich do vriacej vody na 3 minúty. Ja som nemal toľko času, aby cestoviny vyschli, a tak som ich vyskúšal uvariť ešte čerstvé a dopadlo to úplne rovnako, ako keby boli vysušené.
Tak ako som písal aj minule, je to síce pracné, ale cestovín je veľa, takže vám vydržia dlho. Ak sú dobre vysušené, môžete ich skladovať na suchom mieste niekoľko týždňov.
Spätné upozornenie: Cestoviny s bryndzovo-tekvicovo-jablkovou omáčkou – Lokálžravec