Ako na domáci kvások?

Ako na domáci kvások?

Vyskúšajte aj vy, aké je to piecť z kvásku. Jeho založenie je úplne jednoduché, a nie je extra časovo náročné.

Ingrediencie:

ražná celozrnná múka

voda (ideálne prevarená)

Postup:

  1. Do vysokej a dobre umytej zaváraninovej fľaše si navážte 15 g múky a k tomu pridajte 30 g vody. Prikryte vrchnákom, nedoťahujte a nechajte pri izbovej teplote
  2. Po 12 hod pridajte znova 15 g múky a 30 g vody, zamiešajte drevenou vareškou
  3. Pridávajte múku a vodu každých 12 hodín
  4. Po cca 3 dňoch by ste už mali v zmesi vidieť bublinky oxidu uhličitého, čo znamená, že v kvásku je už mnoho mikroorganizmov. Ja som po troch dňoch kvások už využil na pečenie, napriek tomu, že ešte nebol vyzretý
  5. Cca v strede cyklu som pridal iba múku, vodu som vynechal, a následne som pridával múku a vodu v pomere 1:1 (kvások bol hustejší)
  6. Po cca 10-tich dňoch je kvások pripravený na pravidelné používanie – odoberte zo zmesi 2 PL do pohára a dajte do chladničky. Zvyšok zamrazte/rozdajte alebo priebežne používajte na pečenie.
  7. Kvások je potrebné raz za týždeň nakŕmiť múkou a vodou v pomere 1:1

V prípade, že sa rozhodnete z kvásku piecť, nezabudnite ho aspoň 12 hod predtým nakŕmiť, a následne ho nechať pri izbovej teplote. Vždy si odložte z kvásku 2 PL lyžice do chladničky, ešte predtým než ho použijete do cesta.

Ak potrebujete pšeničný kvások, je to jednoduché: stačí ražný kvások prikŕmiť pšeničnou múkou. Rovnako si takto môžete pripraviť aj sladký kvások, ktorý môžete využiť pri pečení sladkého pečiva.

O Lokálžrawetz