Šošovicovo-mätová polievka

Šošovicovo-mätová polievka

Strukovinové polievky sú typické pre celú východnú Európu, a mnohé arabské krajiny. Šošovica, hrach či cícer sú najčastejšie suroviny, s ktorými sa stretávam pri potulkách vo vyššie spomenutých častiach sveta. Aj preto som sa rozhodol urobiť krémovú šošovicovú polievku s mätou.

Ingrediencie:

500 g šošovice

1 malá cibuľa

2 PL slnečnicového oleja

1 l vody

4 ks bobkového listu

čierne korenie

soľ

hrsť sušenej mäty

šťava z 1 citróna

Postup:

  1. Šošovicu si večer pred varením namočte do vody tak, aby vody bolo trikrát viac ako šošovice. Ak na to nemáte čas, môžete ju variť rovno, ale počítajte s tým, že varenie bude trvať cca 45 minút.
  2. Nakrájajte si na hrubo cibuľu, a opražte spolu s bobkovým listom na rozpálenom oleji.
  3. Šošovicu prepláchnite, a pridajte ju k cibuli a bobkovému listu. Osoľte a okoreňte.
  4. Zalejte vriacou vodou a varte do mäkka. Trvá to cca 15 minút.
  5. Zatiaľ si uvarte silný matový výluh: hrsť mäty zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať. Zopár lístkov mäty si odložte nabok.
  6. Keď sa vám šošovica uvarí, rozmixujte ju do hladka mixérom (alebo ako ja v mixéri) a pridajte mätový výluh (bez listov). Dochuťte soľou a korením a podávajte.
  7. Polievku ešte dochuťte citrónovo-mätovou šťavou, ktorú si pripravíte tak, že šťavu z citróna v mažiari rozdrvíte spolu so zvyšnými mätovými lístkami.

O Lokálžrawetz