Makovo-orechová bábovka

Makovo-orechová bábovka

Zistil som, že na blogu mi chýba recept na bábovku. Nepečiem ju veľmi často, ale myslím si, že dobrá bábovka vo výbave človeka, ktorý rád varí a pečie nesmie chýbať. V jednej starej kuchárskej knihe som našiel skvelý recept, ktorý som obzvláštnil makov a lieskovými orechami. A výsledok? Polovica bábovky je už preč 🙂

Ingrediencie:

200 g polohrubej pšeničnej múky

200 g práškového cukru

125 ml mlieka

130 g masla

4 vajcia

6 g prášku do pečiva

50 g lieskových orechov

40 g maku (makovej múky)

Postup:

  1. Použite ingrediencie izbovej teploty, najmä maslo a žĺtka. Dajte si ich spolu s práškovým cukrom šľahať na 30 minút.
  2. Zatiaľ si najemno pomelte lieskové orechy a mak. V prípade, že používate makovú múku, nemusíte robiť nič.
  3. Po pol hodine šľahania pridajte k zmesi mlieko a zmes rozdeľte na dve polovice.
  4. Vyšľahajte si tuhý sneh, ktorý si tiež rozdeľte na dve polovice.
  5. Zmiešajte si múku s kypriacim práškom a poriadne pomiešajte.
  6. Do prvej polovice vyšľahanej žĺtkovej zmesi pridajte 125 g polohrubej múky s kypriacim práškom a po zmiešaní pridajte polovicu snehu. Nakoniec pridajte 50 g mletých orechov. Jemne pomiešajte.
  7. Do druhej polovice vyšľahanej žĺtkovej zmesi pridajte zvyšnú múku zmiešanú s makovou múkou, pomiešajte a pridajte zvyšok snehu. Jemne pomiešajte.
  8. Do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy nalejte najskôr svetlú zmes, následne makovú a dajte piecť na 170 °C na cca 45 minút.
  9. Či je bábovka upečená zistíte jednoducho podľa zapichnutej špajdle. Po upečení nechajte vychladnúť a podávajte.

O Lokálžrawetz