Orechový koláč bez múky

Orechový koláč bez múky

Určite poznáte švédsku mandľovú tortu, ktorá je v Ikea veľmi obľúbená. Ja som si ju ešte niekoľko rokov dozadu kupoval tiež, ale odkedy si dávam pozor na to čo zjem, tak si ju jednoducho nekupujem, pretože obsahuje ingrediencie, ktoré sa v mojom jedálničku nevyskytujú, napríklad palmový olej. Namiesto toho si ju pečiem doma, a je skvelá.

Ingrediencie:

6 vajíčok

250 g kryštálového cukru

350 g lieskových/vlašských orechov

150 ml smotany na šľahanie

200 g masla

1 PL vody

Postup:

  1. Oddeľte si bielka od žĺtkov, a vyšľahajte si tuhý sneh tak, že keď sa vám v bielkach začnú vytvárať bubliny, začnite pridávať 150 g cukru.
  2. Pomeľte si na jemno 200 g orechov, a vsypte ich do tuhého snehu. Jemne premiešajte.
  3. Pripravte si dva plechy, na ktoré si nachystajte papier na pečenie s predkresleným kruhom veľkosti cca 25 cm. Bielkovo-orechovú hmotu rozdeľte rovnomerne na oba plechy a vytvorte dva kruhy.
  4. Dajte piecť na 170 °C, na cca 20 minút. Cesto vám v rúre pekne narastie, a po vybratí zasa klesne. To ale vôbec nevadí.
  5. Pripavte si krém: žĺtka si uvarte vo vodnom kúpeli s cukrom a smotanou. Zmes neustále miešajte, až kým nezhustne. Prelejte zhustnutú zmes do mixéra, a dajte šľahať, až kým nevychladne. Pridajte po kúskoch studené maslo, a šľahajte, až kým sa nevytvorí hladký krém. Dajte stuhnúť do chladničky.
  6. Zo zvyšného cukru a lyžice vody si pripravte karamel. Do karamelu nasypte zvyšné celé orechy, rýchlo pomiešajte a vysypte na pečiaci papier. Nechajte stuhnúť.
  7. Po vychladnutí nalámte na menšie kúsky a posekajte v mixéri alebo veľkým nožom.
  8. Poskladajte koláč: na spodný korpus dajte tretinu krému, rozotrite, posypte tretinou karamelizovaných orechov, prikryte druhým korpusom a natrite vrch aj boky zvyškom krému. Ozdobte zvyšnými karamelizovanými orechmi a dajte stuhnúť do chladničky.

O Lokálžrawetz