Mak je typická slovenská surovina, ktorá sa u nás pri pečení používa bežne. Ja som našiel recept na jednoduchý koláč, ktorý som sa snažil trocha vylepšiť a obzvláštniť. Myslíte, že sa to podarilo? Za mňa tento makový koláč chutí skvele.
Ingrediencie na makový koláč:
na krehké cesto:
240 g hladkej múky
120 g studeného masla
95 g práškového cukru
33 g mandľovej múky
1 veľké vajíčko
štipka soli
na makové cesto:
200 g čerstvo zomletého maku
200 ml mlieka
160 g polohrubej múky
1 kypriaci prášok
150 g práškového cukru
2 žĺtka
4 bielka
na pomarančovo-limetkový curd (pokojne nahraďte akýmkoľvek džemom):
2 žĺtka
1 vajíčko
60 g masla
60 g kryštálového cukru
100 ml limetkovej štavy
kôra z 2 bio pomarančov
na šľahanú ganáž:
124 g ruby čokolády (48% kakaového masla)
350 ml šľahačky (33%, rozdelenej na 110 ml a 240 ml)
Postup na makový koláč:
- Minimálne 6 hodín vopred si pripravte ganáž: čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli a menší objem smotany (110ml) dajte zovrieť). Postupne, na trikrát, prilievajte horúcu smotanu do roztopenej čokolády, a vždy poriadne premiešajte. Po pridaní poslednej tretiny vymixujte ponorným mixérom a pridajte studenú smotanu. Nechajte prikryté odstáť v chladničke.
- Pripravte si krehké cesto tak že si v miske zmiešate všetky sypké ingrediencie. Vajíčko si ponorným mixérom v inej miske rozšľahajte, aby sa pekne spojilo žĺtko s bielkom. Do misky so sypkými ingredianciami pridajte na konci nahrájané studené maslo a s použitím lopatky začnite mixovať dovtedy, kým sa nezačne vytvárať ako keby posýpka. Trvá to zhruba 4-5 minút na strednej rýchlosti. Vtedy začnite pridávať pomaly vajíčko. Cesto by sa vám malo začaž spájať – to je správny moment na zastavenie mixéra. Cesto je totiž potrebné miesiť čo najmenej. Dopracujte do jednotnej hmoty a rozvaľkajte medzi dvomi papiermi na pečenie na hrúbku zhruba 2 mm. Dajte stuhnúť na rovnú plochu.
- Pripravte si curd tak, že v hrnci necháte zovrieť šťavu, cukor, kôru a vajíčka. Keď začne hmota vrieť, chvíľu povarte (1 minútu) a odstavte. Do cca 60 °C teplej zmesi pridajte maslo a nechajte vychladnúť.
- Pripravte si makové cesto tak, že zmiešate všetky ingrediencie okrem bielok. Tie si vyšľahajte zvlášť a nakoniec ich opatrne primiešajte do makovej zmesi.
- Zo stuhnutého maslového cesta si vytvarujte požadovaný tvar. Keď si chcete prácu uľahčiť, cesto dajte na plech a pracujte bez formy. Ak používate džem, natrite ho na cesto. V prípade, že používate curd, ten pridajte až po upečení.
- Na maslové cesto nalejte makovú zmes a dajte piecť na 160 °C na zhruba 25-30 minút. Použite špajdľový test, aby ste sa uistili, že je cesto upečené. Po upečení vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
- V prípade, že používate curd, natrite ho na vychladnutý koláč. Trocha si odložte aj na záverečné zdobenie.
- Vyšľahajte si ganáž tak, že dobre schladenú čokoládovo-šľahačkovú zmes v mixéri vyšľaháte na strednej rýchlosti. Naplňte cukrárenské vrecko a ozdobte.
Dobrú chuť 🙂
Ak hľadáte kvalitné ingrediencie, pozrite sa na moju mapu TU.
Komentáre 0