Makový koláč

Makový koláč

Mak je typická slovenská surovina, ktorá sa u nás pri pečení používa bežne. Ja som našiel recept na jednoduchý koláč, ktorý som sa snažil trocha vylepšiť a obzvláštniť. Myslíte, že sa to podarilo? Za mňa tento makový koláč chutí skvele.

Ingrediencie na makový koláč:

na krehké cesto:

240 g hladkej múky

120 g studeného masla

95 g práškového cukru

33 g mandľovej múky

1 veľké vajíčko

štipka soli

na makové cesto:

200 g čerstvo zomletého maku

200 ml mlieka

160 g polohrubej múky

1 kypriaci prášok

150 g práškového cukru

2 žĺtka

4 bielka

na pomarančovo-limetkový curd (pokojne nahraďte akýmkoľvek džemom):

2 žĺtka

1 vajíčko

60 g masla

60 g kryštálového cukru

100 ml limetkovej štavy

kôra z 2 bio pomarančov

na šľahanú ganáž:

124 g ruby čokolády (48% kakaového masla)

350 ml šľahačky (33%, rozdelenej na 110 ml a 240 ml)

Postup na makový koláč:

  1. Minimálne 6 hodín vopred si pripravte ganáž: čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli a menší objem smotany (110ml) dajte zovrieť). Postupne, na trikrát, prilievajte horúcu smotanu do roztopenej čokolády, a vždy poriadne premiešajte. Po pridaní poslednej tretiny vymixujte ponorným mixérom a pridajte studenú smotanu. Nechajte prikryté odstáť v chladničke.
  2. Pripravte si krehké cesto tak že si v miske zmiešate všetky sypké ingrediencie. Vajíčko si ponorným mixérom v inej miske rozšľahajte, aby sa pekne spojilo žĺtko s bielkom. Do misky so sypkými ingredianciami pridajte na konci nahrájané studené maslo a s použitím lopatky začnite mixovať dovtedy, kým sa nezačne vytvárať ako keby posýpka. Trvá to zhruba 4-5 minút na strednej rýchlosti. Vtedy začnite pridávať pomaly vajíčko. Cesto by sa vám malo začaž spájať – to je správny moment na zastavenie mixéra. Cesto je totiž potrebné miesiť čo najmenej. Dopracujte do jednotnej hmoty a rozvaľkajte medzi dvomi papiermi na pečenie na hrúbku zhruba 2 mm. Dajte stuhnúť na rovnú plochu.
  3. Pripravte si curd tak, že v hrnci necháte zovrieť šťavu, cukor, kôru a vajíčka. Keď začne hmota vrieť, chvíľu povarte (1 minútu) a odstavte. Do cca 60 °C teplej zmesi pridajte maslo a nechajte vychladnúť.
  4. Pripravte si makové cesto tak, že zmiešate všetky ingrediencie okrem bielok. Tie si vyšľahajte zvlášť a nakoniec ich opatrne primiešajte do makovej zmesi.
  5. Zo stuhnutého maslového cesta si vytvarujte požadovaný tvar. Keď si chcete prácu uľahčiť, cesto dajte na plech a pracujte bez formy. Ak používate džem, natrite ho na cesto. V prípade, že používate curd, ten pridajte až po upečení.
  6. Na maslové cesto nalejte makovú zmes a dajte piecť na 160 °C na zhruba 25-30 minút. Použite špajdľový test, aby ste sa uistili, že je cesto upečené. Po upečení vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
  7. V prípade, že používate curd, natrite ho na vychladnutý koláč. Trocha si odložte aj na záverečné zdobenie.
  8. Vyšľahajte si ganáž tak, že dobre schladenú čokoládovo-šľahačkovú zmes v mixéri vyšľaháte na strednej rýchlosti. Naplňte cukrárenské vrecko a ozdobte.

Dobrú chuť 🙂

Ak hľadáte kvalitné ingrediencie, pozrite sa na moju mapu TU.

O Lokálžrawetz