Na mojom blogu vám prezentujem najmä malé farmy, gazdov a výrobcov, avšak to, že sú malí ešte neznamená, že sú kvalitní. Ja si zámerne na blog vyberám práve tých dobrých, avšak poznám aj mnoho malých, ktorí sa na mojom blogu nikdy neobjavia. A rovnako to platí aj opačne! Aj medzi veľkými firmami sú také, ktoré to robia dobre. A nie len to. K svojim výrobkom pristupujú dokonca lokálne, udržateľne, so zapojením ľudí v regióne, a nadviazaním na tradíciu. A preto vám dnes prinášam príbeh veľmi dobre známej pramenitej vody Rajec Bylinka, ktorú vyrába spoločnosť Kofola v Rajeckej doline.

Deň v Rajeckej doline
V Rajeckej doline som strávil celý deň, a spolu so zodpovednými pracovníkmi za jednotlivé sekcie zo spoločnosti Kofola sme si prešli všetky jednotlivé kroky výroby. Úplne do detailu. A ja som s nadšením zistil, že to spoločnosť Kofola v Rajeckej doline robí fakt skvele!
Deň sme začali vo výrobnom závode, kde sa vyrábajú mnohé produkty spoločnosti Kofola. Okrem pramenitej vody Rajec a jej ochutenej verzie s extraktmi z byliniek a bobuliek, na ktorú sa v reportáži zameriavam, sa tu vyrábajú aj nápoje Kofola, či Vinea.
Deň v Rajeckej doline som strávil (zľava) s Luciou Hubinákovou, senior brand manažérkou značky, Katkou Künstler, ktorá má v spolupráci s odborníkmi zo spoločnosti Leros pod palcom pestovanie byliniek nielen do pramenitej vody Rajec, Ivetou Skokanovou, ktorá je v Kofole zodpovedná za dodržiavanie WCM (World Class manufacturing) štandardov a bola naším sprievodcom po výrobnom závode, Lenkou Puzlíkovou, ktorá sa podieľa na komunikácii firmy na Slovensku a Adrianou Šántovou, ktorá sa v Kofole venuje internej komunikácii. Pani Ivetka veľmi trpezlivo a ochotne odpovedala na všetky moje otázky. A veru, bolo ich dosť.
Rajec bylinka
Kľúčová súčasť Rajec Bylinka sú extrakty z byliniek, ktoré si spoločnosť Kofola pripravuje sama. V podstate sa vyrábajú tak, že sa bylinky lúhujú (macerujú) vo vode, následne sa do nich pridá lieh, ktorý extrakt zakonzervuje aj na obdobia, kedy bylinky nerastú. Z takto pripraveného extraktu sa tesne pred výrobou pridaním cukru a vody vyrobí sirup, ktorý sa už potom vo výrobnej linke spája s pramenitou vodou Rajec. Na fotke sú vzorky, ktoré sa pravidelne, niekoľkokrát za deň kontrolujú. Kontroly prebiehajú v laboratóriu, ktoré sa nachádza priamo v závode, a nejde len o vizuálnu kontrolu, ale napríklad aj o meranie množstva cukru pomocou refraktometra. Sirupy sú jedinečné – prečo je to tak sa dozviete neskôr.
Fľaše vznikajú z “polotovarov”, ktoré sa nazývajú výlisky. Tie sa vo veľkom stroji vložia do veľkých kovových foriem, a pomocou horúceho vzduchu sa vyfúknu do výsledného tvaru. Tento proces prebieha extrémne rýchlo.
Výroba prebieha na obrovských linkách vo výrobných halách, a všetko išlo naozaj veľmi rýchlo. Bolo ťažké zachytiť jednotlivé kroky výroby fotoaparátom. Na tejto fotke je už pramenitá voda Rajec pripravená na balenie.
Počas našej návštevy sa síce nevyrábali ochutené pramenité vody Rajec, ale pozreli sme si výrobu neochutených vôd. Výroba je plne automatizovaná, a rozdiely vo výrobe ochutených a neochutených Rajcov sú takmer neviditeľné. Ale pani Ivetka ma upozornila na to, že ochutená pramenitá voda Rajec sa vyrába na aseptickej linke a vďaka tejto technológii dnes bylinkové ani bobuľkové vody Rajec neobsahujú žiadne konzervačné látky.
Výnimočnosť Rajec bylinka
Prečo sú ochucujúce zložky určené do Rajec Bylinka výnimočné? Vďaka spoločnosti Kofola, pod ktorú spadá aj tradičný výrobca bylinných zmesí Leros, sa tu začali pestovať bylinky do ochutených vôd Rajec bez použitia akýchkoľvek syntetických hnojív a pesticídov. A nie len to!
Rajecká dolina získala aj certifikáciu na voľný zber BIO bylín. Je to výsledok niekoľko mesačného úsilia spoločnosti Kofola, ktorej zástupcovia diskutovali s miestnymi urbármi, poľnohospodármi y a spoločnosťou Naturalis SK, ktorá BIO certifikáciu udeľuje.
Certifikovaná nie je úplne celá Rajecká dolina, ale len určité oblasti, napríklad aj Rajecká Lesná, kde sa aj miestni hospodári zaviazali, že tu nebudú používať syntetické pesticídy alebo hnojivá.
Na políčkach nad obcou Ďurčiná sa pestujú mnohé druhy byliniek. Aktuálne prebiehal zber yzopu lekárskeho, ktorý sa síce nevyužije v Rajci, ale spracuje ho do liečivých bylinných čajov a zmesí Leros.
Boli tam však aj políčka so šalviou či harmančekom, ktoré sa pestujú priamo pre pramenitú vodu Rajec. Všetko ručne, bez použitia chémie. Vďaka tomuto udržateľnému kroku spoločnosť podporuje región, v ktorom zvyšuje zamestnanosť, a nadväzuje na dlhoročnú tradíciu pestovania a zbierania bylín v Rajeckej doline. Úžasné je, že spoločnosť Kofola chce v budúcnosti pestovať všetky druhy byliniek, z ktorých sa budú vyrábať ochutené pramenité vody Rajec.
Ich projekt s pestovaním bylín v Rajeckej doline začal len pred pár rokmi, keď si vypestovali do Rajca prvú vlastnú bylinku harmanček a tento rok na jeseň už pribudne medzi ochuteniami z vlastných bylín spomínaná šalvia a z voľného zberu v Rajeckej doline šípka, baza a púpava. Ale sú vlastne stale sú len na začiatku.
Sušiareň bylín
Hneď po zbere, a po ručnom odstránení tráv či iných nežiadúcich druhov rastlín je dôležité bylinky či kvety vysušiť. Proces prebieha pri nízkej teplote niekoľko dní v priestrannej sušiarni. Pri sušení sa dokonca podarí pozbierať aj semienka niektorých druhov rastlín (napríklad aj harmančeka), ktoré sa v nasledujúcej sezóne použijú pri výsadbe.
V obci sa nachádza aj prvá výkupňa bylín výrobcu čajov a liečivých zmesí Leros na Slovensku, ktorú sme nemohli pri našej návšteve vynechať. Je to miesto, kde aj miestni obyvatelia môžu priniesť bylinky nazbierané v Rajeckej doline, a predať ich Lerosu. Tu v Rajeckej doline má pestovanie, zber a sušenie bylín na starosti pani Katka Künstler, ktorá nás políčkami previedla.
Včelárstvo v Rajeckej doline
Neoddeliteľná súčasť celého prístupu Kofoly a Rajca k udržateľnosti je aj včelárstvo. Včely totiž zabezpečia to, že sa kvety opelia, a vzniknú tak semienka. Včelie úle, ktoré patria pod Kofolu, sa nachádzajú priamo pri vrtoch prameňa Rajec. O tieto včely sa v Rajeckej doline stará miestny včelár Laco Balvan, ktorý sa včelám venuje dlhé roky. Je to skutočný odborník. Má samozrejme aj svoje vlastné včelstvá, a venuje sa aj vzdelávaniu iných včelárov.
Určite navštívte jeho Youtube kanál, kde sú nádherné videá, ktoré zachytávajú život včiel. Aj my sme nahliadli do úľa a pozreli sa na to, ako včely usilovne pracujú.
Deň v Rajeckej doline bol naozaj nádherný! Dozvedel som sa hrozne veľa o tom, ako sa vyrába pramenitá voda Rajec, a ako spoločnosť Kofola rozmýšľa nad udržateľnosťou. Zaujímavé je, že aj kamióny, vďaka ktorým sa nápoje spoločnosti Kofola dostávajú do obchodov a k svojim zákazníkom, jazdia na CNG, a v českom závode v Karnove majú aj vlastnú čerpaciu stanicu, ktorá slúži aj verejnosti.
A to je len jeden z mnohých príkladov, ako sa snažia pristupovať zodpovednejšie k tomu, čo a ako vyrábajú.
Výroba ochutenej pramenitej vody Rajec Bylinka je nádherný príklad toho, že aj veľká firma s množstvom zamestnancov môže naplno využívať lokálne zdroje. A zároveň používať kvalitné ingrediencie a pritom vyrábať jedinečné produkty. Myslite na to, keď si v najbližšej dobe budete kupovať nejakú ochutenú vodu či limonádu
Komentáre 0