Je hrozne veľa fariem, ktoré poznám, ale vždy sa poteším keď od vás dostanem tip na takú, ktorá je pre mňa úplne nová. Kúsok od Ilavy sa nachádza úžasná farma, kde k výrobe pristupujú naozaj poctivo a najlepšie ako sa len dá. Na farme som sa rozprával s predsedom družstva Petrom Cíbikom. Farmou ma previedol jej riaditeľ, pán Martin Prostinák a vedúca výroby a predajne. To je Košecký dvor a ja vás pozývam na ich návštevu!
Úvod
A čím ma vlastne toto miesto zaujalo? Aj v tomto prípade je to veľmi jednoduché – ich mäso a mäsové výrobky spĺňajú dôležité kritériá: narodené, porazené, naporcované a predané na Slovensku, navyše v prípade Košeckého dvora je to všetko na jednom mieste. Ich mäsové výrobky neobsahujú rýchlosoľ, a žiadne ďalšie éčka.
Pastva a spracovanie mäsa
Hovädzí dobytok a ovce sa počas sezóny pasú na okolitých pasienkoch, kde majú dostatok potravy a vody. Veľmi dôležité je aj to, čím sa zvieratá kŕmia. Zvieratá, ktoré sú určené na porážku sa nepasú vonku, ale v maštali, a okrem sena dostávajú aj inu rastlinnú potravu, ktorá pochádza z pasienkov, ktoré obhospodaruje Košecký dvor.
Zviera sa po porazení priamo na mieste naporcuje, a podľa typu mäsa sa nechá odležať v chladiacom boxe.Počas mojej návštevy prebieha v mäsovýrobe výroba typických zabíjačkových špecialít – jaterníc a tlačenky. Čo to si pamätám z detstva, keď som starým rodičom pomáhal s výrobou takýchto výrobkov, a tu to vyzeralo úplne rovnako – uvarené mäso, vnútornosti a tuk. Ešte aj tá vôňa bola taká istá.
A čo ich produkty? Pozrite akú má šunková saláma peknú farbu! V ich vlastnej predajnu nájdete aj párky, špekáčky, klobásky a ďalšie údeniny a samozrejme aj čerstvé mäso z vlastného chovu.
V Košeckom dvore majú aj stádo oviec, ktoré sú určené na mlieko, a vyrábajú tu fantastické ovčie produkty z nepasterizovaného mlieka – čerstvý a údený ovčí syr, bryndzu a žinčiču.
Zhrnutie
Košecký dvor je ďalší pozitívny príklad toho, že máme na Slovensku miesta, kde sa dajú kúpiť mimoriadne kvalitné produkty – mäso, mäsové výrobky a produkty z ovčieho mlieka. Obrovská výhoda je nie len absencia rýchlosoli, ale najmä vystopovateľnosť mäsa. Zatiaľ som vyskúšal len pár výrobkov, ďalšie čakajú v mrazničke (áno, niečo som si kúpil aj do zásoby). No všetko to, čo som zatiaľ ochutnal bolo naozaj výborné. Veľmi si želám, aby aj Košecký dvor slúžil ako pozitívny príklad toho, ako by sme mali pristupovať k potravinám a tomu, čo jeme.
Kde ich nájdete?
Pozrite sa na ich oficiálnu stránku TU, kde nájdete aj otváracie hodiny. A nachádzajú sa aj na mojej mape TU.
Článok presne vystihuje aj moju skúsenosť, chodíme sem kupovať mäso a výrobky pravidelne i celá široká rodina až z Lednických Rovní…
Výborne to robia, ceny prijateľné, len tak ďalej…
Presne tak, Milos. Ja som ich velky fanusik 🙂