Tak ako mám hrozne rád netradičné kombinácie chutí, rovnako mám veľmi rád aj presný opak – tradične chute, ktoré sa nemenia. A tak som sa v rámci mojich letných cestách po Slovensku rozhodol pozrieť sa na to, ako sa vyrábajú Bratislavské rožky, ktoré sú nie len slovenský, ale aj európsky fenomén. Sú totiž jeden zo siedmich výrobkov, ktoré sú v Európskej únii zapísané ako „Zaručená tradičná špecialita“. Túto nálepku majú aj mnohé nepoctivé výrobne, ale ja som navštívil práve tú, ktorá k tomu pristupuje lokálne, zodpovedne a používajú tie najkvalitnejšie dostupné ingrediencie.

História
Nie nadarmo sú Bratislavské rožky zapísané v Európskej únii ako náš národný gastronomický poklad, veď prvé informácie o nich pochádzajú už zo 16. storočia. Receptúra, ktorá sa používa dodnes pochádza z konca osemnásteho storočia. Ja som sa bol pozrieť v malej Bratislavskej výrobni Bratislavských rožkov FantastiCo, ako sa tieto makové alebo orechové dobroty vyrábajú pod vedením Jána Šimuneka (druhý zľava) a jeho šikovných zamestnancov.
Výroba
Pri výrobe sa musí dodržiavať presná receptúra, a keďže na ich Bratislavské rožky je udelená aj Značka kvality, väčšina ingrediencií musí byť slovenská. Do cesta sa používajú základné ingrediencie: múka, mlieko, maslo, vajíčko, kvasnice. Plnky majú tiež svoje špecifické zloženie, ktoré je dané nariadením Európskej únie. Koniec-koncov som Bratislavské rožky piekol aj ja sám, takže si presný recept môžete pozrieť na mojom blogu.
Po vymiesení je potrebné cesto nechať nakysnúť, ručne vyvaľkať a rozdeliť na malé „bochníčky“, ktoré sa potom rozvaľkajú do pláty, ktoré sa plnia. Náplň môže byť jedine maková alebo orechová, a tak ako aj samotné cesto, aj náplne si vyrábajú vo FantastiCo sami, len z tých najlepších ingrediencií, presne podľa smernice Európskej únie.
Bratislavské rožky sa plnia ručne. Dokonca aj množstvo náplne je presne stanovené, a musí byť pri výrobe dodržané. Rožky sa napĺňajú a tvarujú ručne. Podrobne som si preštudoval smernicu, ktorú vypracov Cech pekárov, a poviem vám, celý postup je tam veľmi presne a detailne opísaný.
Aj tvar samotného rožku musí byť presný – makový v tvare podkovičky, a orechový v tvare písmena C. Hneď na prvý pohľad musí byť jasný rozdiel v tom, ktorý je aký.
Ani po vytvarovaní sa ručná práca ešte nekončí. Rožky musia mať totiž po upečení svoj typický mramorový povrch. Ten dosiahnete jedine tak, že rožok necháte kysnúť, a potriete ho vajíčkom, ktoré na vzduchu uschne. Aj tento krok výroby je presne daný, a musí sa dodržiavať. Po upečení musia byť rožky hnedé až zlatisté a mať svoju štruktúru. Po vychladnutí sa zabalia a idú k svojim zákazníkom.
Výnimočnosť Bratislavských rožkov
Výsledok niekoľko hodinovej ručnej výroby Bratislavských rožkov stojí naozaj na to. Je to jedna z našich najväčších špecialít, ktorá je dobre známa aj v Maďarsku či Rakúsku, kde sa piekli už počas Rakúsko-Uhorska. Počas celej mojej návštevy vo FantastiCo sa výrobňou niesla nádherná vôňa, a Bratislavské rožky chutili naozaj skvele! Ak nie ste z Bratislavy, aj toto je rozhodne jeden z dôvodov, prečo sa oplatí naše hlavné mesto navštíviť! Na Bratislavských rožkoch si totiž pochutíte jedine tu.
Kde kúpiť?
Bratislavské rožky od FantastiCo si môžete kúpiť priamo cez ich eshop TU, a kontakt nájdete aj na mojej mape TU.
Komentáre 0