Tento recept si pamätám odmalička. Pre toto sa oplatí mať Vianoce. Keď moja babina začala piecť tieto zlepovance, vedel som, že Vianoce sa blížia. A vždy som jej s radosťou pomáhal. Moje najobľúbenejšie vianočné pečivo.
Ingrediencie:
cesto:
250 g hladkej pšeničnej múky
250 g mletých vlašských orechov
250 g mäkkého masla
250 g práškového cukru
2 žĺtky
poleva:
200 g práškového cukru
200 g masla
40 g kakaa
2 lyžice mlieka
+ ako plnka
Postup:
1. Zo vštkých ingrediencií si vypracujte cesto a nechajte odležať (ja nechávam cez noc, prípadne 24 hodín).
2. Cesto si rozvaľkajte na cca 3 mm a vykrajujte tvary – z každého tvaru sa snažte upiecť párny počet.
3. Preneste na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C cca 7 minút
4. Polovicu vychladnutých kúskov natrite zo spodnej strany vrstvou džemu. Hodia sa skôr kyslejšie – ja som použil slivkový bez cukru a čučoriedkový.
5. Položte druhý kúsok a jemne pritlačte.
6. Polevu si pripravíte tak, že všetky ingrediencie miešajte v miske vo vodnom kúpeli, až kým poleva nezhustne. Naneste na zlepené tvary lyžičkou alebo cukrárenským vreckom.
7. Nechajte zatuhnúť a skladujte na chladnom mieste.
Komentáre 0