Strapačky

Strapačky

Halušky samozrejme bez vajec. A ak si ich dáte bez slaniny, máte ideálne vegánske jedlo 🙂 Strapačky sú pomerne sýte jedlo, plné sacharidov, ale napriek tomu sú moje obľúbené jedlo.

Ingrediencie:

8 ks stredne veľkých zemiakov

500 g sudovej kapusty (recept TU)

300 g hladkej pšeničnej múky

200 g oravskej slaniny bez dusitanov

1 PL mletej červenej papriky

soľ

korenie

tuk (masť/olej)

1 malá cibuľa

Postup:

1. Halušky si pripravte presne tak, ako v recepte TU. Odporúčam z nich vyžmýkať vodu a škrov, aby ste následne použili menej múky. Ja ich zväčša poriadne vyžmýkavam v gáze.

2. Na tuku si pražte cibuľku, pridajte sudovú kapustu, a varte čo najkratšie, aby zostala chrumkavá a zachovali ste v nej čo najviac živín. Mne to trvalo cca 3 minúty. Tesne pred odstavebím z ohňa som pridal 1 PL mletej červenej papriky.

3. Keď začne vrieť voda na halušky, začnite vytápať slaninu nakrájanú na stredne veľké kúsky.

4. Hneď po dovarení halušiek, ich zlejte, a pridajte k odstavenej kapuste.

5. Pridajte vytopenú slaninu, pomiešajte a podávajte.

O Lokálžrawetz