Panettone

Panettone

Talianska vianočka, aj tak by sa v skratke dalo charakterizovať panettone. Napriek tomu, že nejde o pôvodný slovenský recept, uvádzam ho na svojom blogu, pretože neobsahuje žiadnu surovinu, ktorú by sme lokálne nevedeli zohnať. A výsledok stojí naozaj za to.

Ingrediecie:

550 g hladkej pšeničnej múky na kysnuté cesto

3 vajcia

3 PL medu

250 ml plnotučného mlieka

30 g čerstvého droždia

100 g kryštálového cukru

150 g masla

nastrúhaná čerstvá kôra z jedného pomaranča

100 g sušených hrozienok

1 dl medoviny

dve krste kandizovaného ovocia

Postup:

  1. Večer pred pečením si nachystajte 1. cesto, ktoré si pripravíte tak, že zmiešate droždie v 100 ml vlažného mlieka a pridáte 150g múky. Vypracujte si hladké a pomerne husté cesto. Nechajte kysnúť cez noc na linke (prípadne ho môžete dať aj do chladničky).
  2. Zároveň si do hrkčeka nasypte hrozienka a zalejte ich medovinou. Nechajte macerovať celú noc.
  3. Na druhý deň si minimálne hodinu pred prípravou nachystajte všetky ingrediencie, najmä vajíčka, maslo a mlieko, aby mali izbovú teplotu. Do veľkej nádoby si preosejte múku, pridajte tri žĺtka a med. Cukor pridajte do mlieka, a nechajte rozpustiť. Sladké mlieko vlejte k múke. Premiešajte a začnite pridávať prvé cesto.
  4. Keď sa vám jednotlivé hmoty pekne spoja, začnite postupne pridávať maslo, a miešajte 15 minút, aby vzniklo hladké, vláčne a mierne lepivé cesto.
  5. Pridajte kandizované ovocie a odkvapkané hrozienka. Premiešajte a nechajte zakryté kysnúť, kým cesto nestrojnásobí svoj objem. Ja som misku položil priamo na radiátor.
  6. Po vykysnutí si cesto dajte na mierne vymastenú dosku, a s mierne mastnými rukami rozdeľte na dva bochníky. Vložte ich do formy na panettone. (Tu naozaj odporúčam nešpekulovať a kúpiť si papierovú formu na panettone. Ja som použil formu s rozmermi 13 cm (priemer) x 10 cm (výška). Táto forma stojí cca 20 centov a je jednorazová. V prípade, že použijete menšie formy, cesto rozdeľte do viacerých foriem. Dôležité je, aby cesto zaberalo maximálne jednu tretinu z výsšky formy.)
  7. Nechajte priamo vo forme zakryté znova kysnúť. Ja som tentokrát na kysnutie použil špeciálny program v rúre na 30 °C. Trvalo to zhruba hodinu. Cesto máte správne vykysnuté vtedy, keď presahuje cca 2-3 cm nad okraj formy.
  8. Ostrým nožom alebo žiletkou narežte na vrchu kríž, a pre pekný efekt môžete ešte potrieť rozšľahaným vajíčkom a do stredu kríža vložiť malý kúsok masla.
  9. Pečte v dobre rozohriatej rúre na 180 °C, kým nedosiahne teplota panettone vnútri 85 °C. To zistíte jednoducho teplomerom tak, že do jednej formy ho zapichenete dovnútra a sledujete to. V prípade, že tak ako mne, aj vám začne vrch rýchlo hnednúť, prikryte cesto alobalom. Ja som asi po 20-tich minútach znížil teplotu n 160 °C, a dopekal zhruba ďalších 20 minút.
  10. Hneď ako panettone dopečiete, je dôležité ho prepichnúť dvomi kovovými ihlicami (ja som použil tie na štrikovanie), a nechať vychladnúť povesené dolu hlavou. Ja som mal dve panettone, ktoré som dal chladnúť do veľkých hrncov. Otočte ich až keď úplne vychladnú.
  11. Uchovávajte v sáčku pri izbovej teplote, aby nevyschlo a spotrebujte do 3-4 dní.

O Lokálžrawetz