Talianska vianočka, aj tak by sa v skratke dalo charakterizovať panettone. Napriek tomu, že nejde o pôvodný slovenský recept, uvádzam ho na svojom blogu, pretože neobsahuje žiadnu surovinu, ktorú by sme lokálne nevedeli zohnať. A výsledok stojí naozaj za to.
Ingrediecie:
550 g hladkej pšeničnej múky na kysnuté cesto
3 vajcia
3 PL medu
250 ml plnotučného mlieka
30 g čerstvého droždia
100 g kryštálového cukru
150 g masla
nastrúhaná čerstvá kôra z jedného pomaranča
100 g sušených hrozienok
1 dl medoviny
dve krste kandizovaného ovocia
Postup:
- Večer pred pečením si nachystajte 1. cesto, ktoré si pripravíte tak, že zmiešate droždie v 100 ml vlažného mlieka a pridáte 150g múky. Vypracujte si hladké a pomerne husté cesto. Nechajte kysnúť cez noc na linke (prípadne ho môžete dať aj do chladničky).
- Zároveň si do hrkčeka nasypte hrozienka a zalejte ich medovinou. Nechajte macerovať celú noc.
- Na druhý deň si minimálne hodinu pred prípravou nachystajte všetky ingrediencie, najmä vajíčka, maslo a mlieko, aby mali izbovú teplotu. Do veľkej nádoby si preosejte múku, pridajte tri žĺtka a med. Cukor pridajte do mlieka, a nechajte rozpustiť. Sladké mlieko vlejte k múke. Premiešajte a začnite pridávať prvé cesto.
- Keď sa vám jednotlivé hmoty pekne spoja, začnite postupne pridávať maslo, a miešajte 15 minút, aby vzniklo hladké, vláčne a mierne lepivé cesto.
- Pridajte kandizované ovocie a odkvapkané hrozienka. Premiešajte a nechajte zakryté kysnúť, kým cesto nestrojnásobí svoj objem. Ja som misku položil priamo na radiátor.
- Po vykysnutí si cesto dajte na mierne vymastenú dosku, a s mierne mastnými rukami rozdeľte na dva bochníky. Vložte ich do formy na panettone. (Tu naozaj odporúčam nešpekulovať a kúpiť si papierovú formu na panettone. Ja som použil formu s rozmermi 13 cm (priemer) x 10 cm (výška). Táto forma stojí cca 20 centov a je jednorazová. V prípade, že použijete menšie formy, cesto rozdeľte do viacerých foriem. Dôležité je, aby cesto zaberalo maximálne jednu tretinu z výsšky formy.)
- Nechajte priamo vo forme zakryté znova kysnúť. Ja som tentokrát na kysnutie použil špeciálny program v rúre na 30 °C. Trvalo to zhruba hodinu. Cesto máte správne vykysnuté vtedy, keď presahuje cca 2-3 cm nad okraj formy.
- Ostrým nožom alebo žiletkou narežte na vrchu kríž, a pre pekný efekt môžete ešte potrieť rozšľahaným vajíčkom a do stredu kríža vložiť malý kúsok masla.
- Pečte v dobre rozohriatej rúre na 180 °C, kým nedosiahne teplota panettone vnútri 85 °C. To zistíte jednoducho teplomerom tak, že do jednej formy ho zapichenete dovnútra a sledujete to. V prípade, že tak ako mne, aj vám začne vrch rýchlo hnednúť, prikryte cesto alobalom. Ja som asi po 20-tich minútach znížil teplotu n 160 °C, a dopekal zhruba ďalších 20 minút.
- Hneď ako panettone dopečiete, je dôležité ho prepichnúť dvomi kovovými ihlicami (ja som použil tie na štrikovanie), a nechať vychladnúť povesené dolu hlavou. Ja som mal dve panettone, ktoré som dal chladnúť do veľkých hrncov. Otočte ich až keď úplne vychladnú.
- Uchovávajte v sáčku pri izbovej teplote, aby nevyschlo a spotrebujte do 3-4 dní.

Komentáre 0