Nakladaný ovčí syr

Nakladaný ovčí syr

Nevýhoda sezónnych výrobkov je v tom, že je veľmi ťažké ich dostať v rovnakej kvalite mimo sezóny – v zime.

Včera som vyskúšal nakladaný ovčí syr – na salaši Kostolište v Turci (na čerpacej stanici) majú fantastický a cenovo dostupný ovčí syr. Kupujem si ho tam pravidelne, a tentokrát som vyskúšal jeho uchovanie v oleji.

Výborné je, že si ho môžete ochutiť presne tak, ako chcete – ja som zvolil cesnak, mladú cibuľku, korenie a soľ. Ako nálev som použil slnečnicový olej – nakladanie v oleji je síce časovo náročnejšie (v porovnaní s naložením do slaného nálevu), ale mne to tak jednoducho viac chutí.

 

Ingrediencie:

500g nepasterizovaný ovčí syr (udený/neúdený)

4 strúčiky cesnaku

2 mladé cibuľky

olej

soľ

korenie

 

Postup:

  1. Syr si nakrájajte na väčšie kocky (2x2x2cm)
  2. Na spodok zaváraninovej fľaše pridajte nakrájanú cibuľu a 1 strúčik cesnaku
  3. Pridajte kocky syra, osoľte a okoreňte
  4. Znova pridajte zeleninovú vrstvu a znova syr
  5. Plňte dovtedy, kým nedosiahnete cca 1,5cm pod okraj pohára
  6. Zalejte olejom tak, aby syr ani zelenina netrčali nad hladinu a uzavrite viečkom
  7. Dajte aspoň na 2 týždne do chladničky

 

 

O Lokálžrawetz