Nevýhoda sezónnych výrobkov je v tom, že je veľmi ťažké ich dostať v rovnakej kvalite mimo sezóny – v zime.
Včera som vyskúšal nakladaný ovčí syr – na salaši Kostolište v Turci (na čerpacej stanici) majú fantastický a cenovo dostupný ovčí syr. Kupujem si ho tam pravidelne, a tentokrát som vyskúšal jeho uchovanie v oleji.
Výborné je, že si ho môžete ochutiť presne tak, ako chcete – ja som zvolil cesnak, mladú cibuľku, korenie a soľ. Ako nálev som použil slnečnicový olej – nakladanie v oleji je síce časovo náročnejšie (v porovnaní s naložením do slaného nálevu), ale mne to tak jednoducho viac chutí.
Ingrediencie:
500g nepasterizovaný ovčí syr (udený/neúdený)
4 strúčiky cesnaku
2 mladé cibuľky
olej
soľ
korenie
Postup:
- Syr si nakrájajte na väčšie kocky (2x2x2cm)
- Na spodok zaváraninovej fľaše pridajte nakrájanú cibuľu a 1 strúčik cesnaku
- Pridajte kocky syra, osoľte a okoreňte
- Znova pridajte zeleninovú vrstvu a znova syr
- Plňte dovtedy, kým nedosiahnete cca 1,5cm pod okraj pohára
- Zalejte olejom tak, aby syr ani zelenina netrčali nad hladinu a uzavrite viečkom
- Dajte aspoň na 2 týždne do chladničky
Spätné upozornenie: Králičia paštéta – Lokálžravec