Tradičný strúhaný koláč, ktorý som sa snažil trocha vylepšiť použitím celozrnnej múky, marcipánu a domácej kandizovanej pomarančovej kôry. A výsledok? Ja som veľmi spokojný, pretože sa pri každom zahryznutí striedajú chute mandľového marcipánu a pomarančovej kôry.
Ingrediencie:
200 g celozrnnej múky (ražná/špaldová)
200 g hladkej pšeničnej múky
3 vajcia
100 g kryštálového cukru
250 g masla
10 g kypriaceho prášku
3 PL kakaa
500 g jemného tvarohu
3 PL práškového cukru
1 PL sušenej citrónovej kôry
200 g marcipánu
2 PL domácej kandizovanej citrusovej kôry
2 malé uvarené zemiaky
Postup:
- V miske si zmiešajte múky, 1 žĺtko, kryštálový cukor, mäkké maslo, kakao, kypriaci prášok a tretinu citrónovej kôry a vypracujte hladké cesto.
- Rozdeľte ho na dve časti a dajte do mrazničky.
- Plnku si pripravíte tak, že zmiešate tvaroh, 2 PL práškového cukru, 2 žĺtka, zvyšok citrónovej kôry a poriadne pretlačené uvarené a vychladnuté zemiaky. Všetko spolu vymiešajte.
- Z troch bielkov a jednej lyžice práškového cukru si vyšľahajte tuhý sneh, a pridajte do tvarohovej zmesi.
- Na pekáč vystlatý papierom na pečenie veľkosti cca 38×25 cm si nastrúhajte polovicu cesta. Na to nastrúhajte marcipán a pridajte tvarohovú zmes. Nasypte na ňu kandizovanú kóru a postrúhajte zvyšné cesto.
- Pečte pri 170 °C 30 minút a pred podávaním nechajte vychladnúť.
Dúfam, že sa rozhodnete vyskúšať môj recept na strúhaný koláč, je naozaj skvelý! Ak hľadáte kvalitné ingrediencie, pozrite na moju mapu TU, a určite nájdete to, čo potrebujete.

Komentáre 0