Rakytníkový cheesecake

Rakytníkový cheesecake

Cheesecake je jeden z mojich najobľúbenejších koláčov, pretože je rýchly, lacný a vždy si ho spravím ochutený nejako inak. Nikdy si nekupujem tento koláč v bratislavských cukrárňach, pretože sú vždy extrémne predražené. 3€ za jeden kúsok je neskutočne veľa… Tentokrát som sa rozhodol pre marhuľovo-rakytníkovú kombináciu.

Ingrediencie:

  • 500 g jemný tvaroh (nie hrudkovitý)
  • 2 štastné vajcia
  • 20g rakytníkovej múky
  • 100g marhuľového džemu
  • 50 g cukru
  • 200g maslové sušienky
  • 50g maslo

Postup:

  1. Maslové sušienky rozdrvíme na jemno a prilejeme roztopené maslo
  2. Vysypeme do formy vystlanej papierom na pečenie a poriadne utlačíme tak, aby sa sušienky dostali aj na boky
  3. Všetky ingrediencie (okrem cukru) zmiešame dokopy
  4. Pridáme cukor podľa chuti (ak použijete sladký džem, cukor nemusíte pridávať vôbec)
  5. Opatrne prelejeme do formy a dáme piecť pri 160 °C na 30 min
  6. Po upečení necháme vychladnúť v rúre cca hodinu
  7. Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť
  8. Dáme aspoň na 12 hod do chladničky

TIPY:

  • ja som použil domáci marhuľový džem, ktorý nebol skoro vôbec sladký – určite použite kvalitný džem, ktorý obsahuje veľa ovocia
  • marhuľový som vybral preto, lebo farebne ladí s rakytníkovou múkou
  • rakytníkovú múku som si kúpil v Zaježovej – bežne v obchodoch sa ešte nedá kúpiť, ale ak máte k dispozícii čerstvé bobule, spravte si múku z nich – nechajte na slnku poriadne vysušiť a pomelte
  • do sušienkového základu pridajte aj hrsť vlašských orechov
  • použite skutočne maslové sušienky – nie s maslovou príchuťou, či dokonca také, ktoré obsahujú palmový olej (napr. Hobbits)

O Lokálžrawetz