Cheesecake je jeden z mojich najobľúbenejších koláčov, pretože je rýchly, lacný a vždy si ho spravím ochutený nejako inak. Nikdy si nekupujem tento koláč v bratislavských cukrárňach, pretože sú vždy extrémne predražené. 3€ za jeden kúsok je neskutočne veľa… Tentokrát som sa rozhodol pre marhuľovo-rakytníkovú kombináciu.
Ingrediencie:
- 500 g jemný tvaroh (nie hrudkovitý)
- 2 štastné vajcia
- 20g rakytníkovej múky
- 100g marhuľového džemu
- 50 g cukru
- 200g maslové sušienky
- 50g maslo
Postup:
- Maslové sušienky rozdrvíme na jemno a prilejeme roztopené maslo
- Vysypeme do formy vystlanej papierom na pečenie a poriadne utlačíme tak, aby sa sušienky dostali aj na boky
- Všetky ingrediencie (okrem cukru) zmiešame dokopy
- Pridáme cukor podľa chuti (ak použijete sladký džem, cukor nemusíte pridávať vôbec)
- Opatrne prelejeme do formy a dáme piecť pri 160 °C na 30 min
- Po upečení necháme vychladnúť v rúre cca hodinu
- Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť
- Dáme aspoň na 12 hod do chladničky
TIPY:
- ja som použil domáci marhuľový džem, ktorý nebol skoro vôbec sladký – určite použite kvalitný džem, ktorý obsahuje veľa ovocia
- marhuľový som vybral preto, lebo farebne ladí s rakytníkovou múkou
- rakytníkovú múku som si kúpil v Zaježovej – bežne v obchodoch sa ešte nedá kúpiť, ale ak máte k dispozícii čerstvé bobule, spravte si múku z nich – nechajte na slnku poriadne vysušiť a pomelte
- do sušienkového základu pridajte aj hrsť vlašských orechov
- použite skutočne maslové sušienky – nie s maslovou príchuťou, či dokonca také, ktoré obsahujú palmový olej (napr. Hobbits)
Komentáre 0