Zohnať kvalitnú rebarboru nie je jednoduché, ale mne sa to konečne podarilo, dokonca v BIO kvalite, a tak som sa rozhodol si upiecť rebarborový tart. Plnka obsahuje tri vrstvy – dve rebarborové a jednu citrónovú, a je skvelý.
Ingrediencie:
základné cesto (vhodné na akýkoľvek tart):
120 g masla izbovej teploty
2 g soli
90 g práškového cukru
15 g pomletých blanžírovaných mandlí (prípadne lieskových orechov)
1 vajíčko od šťastnej sliepky
240 g hladkej múky
2 štipky sušenej citrónovej kôry
.
rebarborový curd:
100 ml čerstvej rebarborovej šťavy (2 – 3 ks rebarbory, podľa veľkosti)
50 – 70 g práškového cukru (podľa chuti)
2 žĺtka
50 g masla
.
rebarborová marmeláda:
2 – 3 ks rebarbory (podľa veľkosti)
5 ks klinčekov
2 ks celej škorice
1 PL práškového cukru
1 plátok želatíny
.
citrónový gél:
4 ks plátkovej želatíny
400 ml vody
1 čajová lyžička kyseliny citrónovej
1 polievková lyžica citrónovej esencie
.
meringue:
2 bielka
100 g kryštálového cukru
40 ml vody
Postup:
- Pripravte si základné cesto na tart tak, že zmiešate na jemno pomleté mandle (lieskovce), vajíčko, soľ, zmäknuté maslo práškový cukor a 60 g múky.
- Keď sa ingrediencie spoja, pridajte zvyšnú múku a miešajte, kým sa ingrediencie nespoja.
- Medzi dvomi papiermi na pečenie vyvaľkajte cesto hrubé zhruba 3 mm, a dajte na 10 minút do mrazničky na vodorovný povrch.
- Preneste cesto do tartovej formy, spodnú časť poprepichujte vidličkou a dajte na 30 min do chladničky.
- Medzitým si pripravte jednotlivé vrstvy plnky, a začnite rebarborovým curdom: odšťavte si rebarboru, a zmiešajte ju v menšom hrnci so všetkými zvyšnými ingredienciami. Nechajte zovrieť, mierne povarte a odstavte. Nechajte vychladnúť.
- Po 30-tich minútach vyberte formu s cestom z chladničky a dajte piecť do rúry vyhriatej na 160 °C a pečte zhruba 15 minút.
- Pripravte si rebarborovú marmeládu: rebarboru si nakrájajte a dajte variť s malým množstvom vody a koreninami do mäkka. Trvá to asi 10-15 minút. Keď je rebarbora mäkká, vyberte škoricu a klinčeky, pridajte cukor a rozmixujte na hladkú hmotu. Do teplej hmoty pridajte želatínu, ktorú ste predtým namočili do studenej vody. Pred pridaním ju vyžmýkajte. Po rozmixovaní nechajte poriadne vychladnúť.
- Keď je upečené cesto vychladnuté, nalejte naň vychladnutý rebarborový curd, na to opatrne naneste marmeládu (pri nanášaní jednotlivých vrstiev môžete dať tart vždy na 10 min do mrazničky alebo 30 min do chladničky). Dajte poriadne stihnúť do chladničky.
- Pripravte si citrónový gél tak, že si plátky želatíny dáte napučať do studenej vody. Vo vode roztopte kyselinu citrónovú a citrónovú esenciu, a dajte zohriať. Keď je zmes horúca (ale nie vriaca), odstavte z plameňa, a pridajte napučanú želatínu, ktorú ste čo najviac zbavili vody. Pomiešajte a nechajte mierne vychladnúť.
- Mierne vychladnutú citrónovú zmes opatrne nalejte na tart ako tretiu vrstvu a dajte stuhnúť do chladničky.
- Pripravte si meringue tak, ze si do malého hrnca dáte vodu s cukrom, a dajte variť. Zároveň si začnite šľahať bielka. Keď cukrový sirup dosiahne zhruba teplotu 114 °C, začnite ho pomaly liať k bielkam a šľahajte ďalej, až kým nevznikne tuhý sneh, ktorý má izbovú teplotu (Prilievaním horúceho cukrového sirupu zároveň bielkovú zmes pasterizujete).
- Vychladnutý sneh naneste na tart.

Komentáre 0