Dlho som sa odhodlával na túto tortu. Viete prečo? Lebo je pomerne náročná, a vždy keď som ju predtým jedol (v cukrárňach), tak ma nijako neohúrila. Táto je však úplne iná. Je dokonalá. Ak máte radi čokoládu, lepšia voľba nie je.
Ingrediencie:
Korpus:
200 g domácej mandľovej pasty
135 g kryštálového cukru
5 žĺtok
75 g celých vajíčok
2 bielka
50 g hladkej pšeničnej múky
25 g kakaa
50 g horkej (70 %) čokolády
50 g masla
.
Mandľová pasta:
375 g blanžírovaných mandlí
90 ml vody
50 g medu
180 g kryštálového cukru
.
Marhuľová plnka (môžete nahradiť aj marhuľovým alebo iným džemom):
240 g sušených marhúľ
35 ml medoviny/likéru
.
Plnka (čokoládová ganáž):
150 g horkej (70 %) čokolády
235 ml smotany na šľahanie
25 g medu
50 g masla
.
Lesklá poleva:
12 g želatíny
100 g vody
170 g cukru
75 g kakaa
90 g šľahačky
Postup:
Prípravu začnite deň vopred.
- Pripravte si mandľovú pastu: všetky ingrediencie okrem mandlí si dajte do hrnca a dajte zovrieť. Mandle začnite v mixéri sekať, a pridajte tekutú zmes, keď začne vrieť. Mixujte ďalej až kým nevznikne pasta. Po vychladnutí uchovávajte v chladničke 4 mesiace zakryté.
- Pripravte si marhuľový džem: sušené marhule si dajte variť s malým množstvom vody na 15 minúť. Potom ich zlejte, vysušte a pomelte (rozmixujte) na čo najjemnejšie. Pridajte medovinu/likér a zamiešajte.
- Pripravte si korpus nasledovne:
- Vyšľahajte si 2 bielka so 65 g kryštálového cukru do tuha.
- 200 g mandľovej pasty si zmiešajte so zvyškom cukru, a postupne pridávajte žĺtka, jedno po druhom. Nakoniec pridajte aj 75 g vajíčok.
- Roztopte si vo vodnom kúpeli čokoládu, a keď bude mať teplotu zhruba 37 °C, pridajte do nej maslo.
- Časť vyšľahaných bielok (zhruba jednu tretinu) pridajte do vychladnutej čokolády a opatrne pomiešajte.
- Do zmesi vajec a mandlí pridajte preosiate kakao a múku, vlejte čokoládovú zmes a úplne nakoniec pridajte zvyšné bielka. Opatrne pomiešajte.
- Zmes vylejte na veľkých plech na pečenie vystlaný papierom, a dajte piecť na 10 minút na 180 °C. Po upečení nechajte vychladnúť.
- Z plátu vyrežte tri okrúhle korpusy (s priemerom 18 cm).
- Pripravte si lesklú polevu tak, že si v hrnci zmiešate všetky ingrediencie, a nechajte zovrieť. Pri miešaní si dajte pozor, aby sa do zmesi nedostali bublinky, pretože sa ich už nezbavíte. Odstavte z plameňa, nechajte mierne vychladnúť a pridajte želatínu a pomiešajte. Nechajte vychladnúť a dajte na noc do chladničky.
- Pripravte si čokoládovú plnku: roztopte si čokoládu a v hrnci si nechajte zovrieť smotanu s medom. Po tretinách primiešavajte do roztopenej čokolády. Po miernom vychladnutí primiešajte maslo.
- Poskladajte tortu: začnite korpusom. NA to natrite tretinu marhuľového džemu. Na to dajte tretinu čokoládového krému. Tento postup opakujte trikrát. Následne dajte celú tortu na noc do chladničky.
- Na druhý deň ráno si vo vodnom kúpeli roztopte čokoládovú polevu (snažte sa, aby neplota nestúpla príliš vysoko).
- Keď je poleva pripravená, vyberte tortu z mrazničky, odstráňte obruč a oblejte tortu polevou. Ideálne je to robiť tak, že máte tortu položenú na mriežke, pod ktorou máte plech, na ktorý odtečie prebytočná poleva. Poleva by mala na koláči stuhnúť.
- Koláč dajte do chladničky a nechajte ho rozmrznúť. Dobrú chuť 🙂

Komentáre 0