Konečne to vonku začína vyzerať jarne, a tak začínam nejako prirodzene zaradovať do svojho jedálnička viac šalátov. V zime im veľmi nejem, skôr sa sústredím na fermentovanú zeleninu. Prvýkrát som vyškúšal urobiť šalát z kučeravého kelu, ktorý je vypestovaný v bio kvalite v mestskej farme, a je to asi ten najlepší šalát, aký som kedy jedol. Vyskúšajte! Tento šalát z kučeravého kelu obsahuje kopec vitamínov, pretože kučeravý kel nie je nijakým spôsobom tepelne opracovaný.
Ingrediencie:
100 g kučeravého kelu
100 g cíceru (ja som použil predvarený)
3 mrkvy
hrsť orechov (ja som použil píniové)
3 PL konopného oleja (môžete použiť aj iný)
1 PL pesta z medvedieho cesnaku
bylinky a koreniny: kurkuma, koriadrové semiačka, senovka grécka, perilla, myší chvost, požlť, rasca
štava z polovice citróna
1 PL tahini
soľ
korenie
prach z červenej repy
Postup:
- Z koriandru, 1 PL soli, rasce, kurkumy a senovky si v mažiari urobte koreninovú zmes.
- Mrkvu si nakrájajte a dajte osolenú a okorenenú piecť na 170 °C na cca 25 minút do rúry.
- Cícer zlejte (vodu si odložte), a zmiešajte s koreninovou zmesou. Dajte piecť na cca 15 minút na 180 °C.
- Upečenú a vychladnutú mrkvu si dajte do mixéra, pridajte tahini, trocha citrónovej šťavy, 1 PL oleja a rozmixujte. V prípade, že je to príliš husté, zrieďte vodou z cíceru. Nakoniec dochuťte – ja som použil zmes: soľ + požlť + myší chvost + perilla).
- Pripravte si z citrónovej šťavy, medvedieho cesnaku a konopného oleja zmes a zmiešajte su s kučeravým kelom.
- Píniové orechy si opražte, a po vychladnutí ich pridajte spolu s upečeným cícerom ku kučeravému kelu a podávajte spolu s mrkvovým hummusom.
- Na háver ozdobte prachom z červenej repy, ktorý som si pripravil jednoducho tak, že som usušené plátky červenej repy pomlel vo food processore.
Dobrú chuť 🙂 Ak hľadáte kvalitné ingrediencie, pozrite sa aj na moju mapu, ktorú nájdete TU.

Komentáre 0