Škoricové osie hniezda – cinnabons

Škoricové osie hniezda – cinnabons

Skúšal som už niekoľko receptov na mäkkúčke škoricového hniezda na spôsob amerických „cinnabonov“, a konečne je tu recept, ktorý je skvelý. Osie hniezda sú mäkké, voňavé a chutia skvelo. Nejde o typické slovenské jedlo, ale cesto obsahuje cmar, ktorý je veľmi typické pre náš región. Škoricu som použil lokálnu – zo Zanzibaru, kúpenú priamo na farme, kde sa škorica pestuje.

Ingrediencie:

cesto:

3/4 hrnčeka vlažnej vody

2 lyžičky sušeného droždia

0,5 hrnčeka kryštálového cukru

0,5 lyžičky soli

1/4 hrnčeka cmaru izbovej teploty

1 vajíčko od šťastnej sliepky

1/3 hrnčeka roztopeného masla

5 hrnčekov hladkej pšeničnej múky

plnka:

1 a 1/4 hrnčeka trstinového kryštálového cukru

2 a 1/2 lyžice mletej škorice

8 lyžíc masla izbovej teploty

2 lyžice kukuričného škrobu

poleva:

60 g smotanovej nátierky bez príchute (cream-cheese)

4 lyžice masla izbovej teploty

1 lyžica citrónovej šťavy

1 hrnček preosiateho práškového cukru

Postup:

  1. Zmiešajte si sušené droždie s vodou a 1 lyžičkou kryštálového cukru a nechajte odpočívať cca 10-15 minút pri izbovej teplote.
  2. V ďalšej miske si zmiešajte cmar, vajíčko a postupne prilievajte za stáleho miešania roztopené a vychladnuté maslo tak, aby sa jednotlivé hmoty spojili.
  3. Jednotlivé hmoty zmiešajte, pridajte kvások a pridajte zvyšok kryštálového cukru a soľ.
  4. Postupne pridávajte múku a miešajte ďalej, cca 5 minút. Dobre vymiešané cesto by malo hladké, jemné a nemalo by sa lepiť.
  5. Zakryté nechajte kysnúť dovtedy, kým nezdvojnásobí svoj objem – trvá to maximálne 2 hodiny (v závislosti od izbovej teploty).
  6. Pripravte si plnku: zmiešajte trstinový cukor, škoricu a škrob.
  7. Keď Vám cesto vykyslo, rozvaľkajte ho na pomúčenej doske na obdĺžnik s rozmermi 50×80 cm.
  8. Na rozvaľkané cesto rukami čo najviac rovnomerne natrite zmäknuté maslo a následne roznomerne rozmiestnite škoricovo-cukrovú plnku.
  9. Od okraja cesta, ktorý je bližšie k Vám, začnite cesto pomaly a na pevno rolovať do „rolády“ a na konci zarovnajte okraje.
  10. Tenkou nitou začnite krájať roládu na kúsky s hrúbkou cca 5-6 cm a ukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie nie veľmi blízko k sebe, pretože ešte budú kysnúť.
  11. Nechajte zakryté kysnúť cca 2 hodiny pri izbovej teplo alebo cez noc v chladničke (opäť do zdvojnásobenia veľkosti).
  12. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C maximálne 18 minút. Aj keď sa Vám bude zdať, že cesto nie je upečené, cinnabony vyberte z rúry, pretože sa priveľmi vysušia a nebudú mäkké. 18 minút je ten správny čas 🙂
  13. Počas pečenia si pripravte plnku tak, že zmiešate smotanovú nátierku, maslo, citrónovú šťavu a práškový cukor a vyšľaháte.
  14. Hneď po upečení naneste na horúce cinnabony a konzumujte 🙂

recept podľa: http://www.confessionsofaconfectionista.com/2013/08/homemade-cinnabon-cinnamon-rolls.html

O Lokálžrawetz