Skúšal som už niekoľko receptov na mäkkúčke škoricového hniezda na spôsob amerických „cinnabonov“, a konečne je tu recept, ktorý je skvelý. Osie hniezda sú mäkké, voňavé a chutia skvelo. Nejde o typické slovenské jedlo, ale cesto obsahuje cmar, ktorý je veľmi typické pre náš región. Škoricu som použil lokálnu – zo Zanzibaru, kúpenú priamo na farme, kde sa škorica pestuje.
Ingrediencie:
cesto:
3/4 hrnčeka vlažnej vody
2 lyžičky sušeného droždia
0,5 hrnčeka kryštálového cukru
0,5 lyžičky soli
1/4 hrnčeka cmaru izbovej teploty
1 vajíčko od šťastnej sliepky
1/3 hrnčeka roztopeného masla
5 hrnčekov hladkej pšeničnej múky
plnka:
1 a 1/4 hrnčeka trstinového kryštálového cukru
2 a 1/2 lyžice mletej škorice
8 lyžíc masla izbovej teploty
2 lyžice kukuričného škrobu
poleva:
60 g smotanovej nátierky bez príchute (cream-cheese)
4 lyžice masla izbovej teploty
1 lyžica citrónovej šťavy
1 hrnček preosiateho práškového cukru
Postup:
- Zmiešajte si sušené droždie s vodou a 1 lyžičkou kryštálového cukru a nechajte odpočívať cca 10-15 minút pri izbovej teplote.
- V ďalšej miske si zmiešajte cmar, vajíčko a postupne prilievajte za stáleho miešania roztopené a vychladnuté maslo tak, aby sa jednotlivé hmoty spojili.
- Jednotlivé hmoty zmiešajte, pridajte kvások a pridajte zvyšok kryštálového cukru a soľ.
- Postupne pridávajte múku a miešajte ďalej, cca 5 minút. Dobre vymiešané cesto by malo hladké, jemné a nemalo by sa lepiť.
- Zakryté nechajte kysnúť dovtedy, kým nezdvojnásobí svoj objem – trvá to maximálne 2 hodiny (v závislosti od izbovej teploty).
- Pripravte si plnku: zmiešajte trstinový cukor, škoricu a škrob.
- Keď Vám cesto vykyslo, rozvaľkajte ho na pomúčenej doske na obdĺžnik s rozmermi 50×80 cm.
- Na rozvaľkané cesto rukami čo najviac rovnomerne natrite zmäknuté maslo a následne roznomerne rozmiestnite škoricovo-cukrovú plnku.
- Od okraja cesta, ktorý je bližšie k Vám, začnite cesto pomaly a na pevno rolovať do „rolády“ a na konci zarovnajte okraje.
- Tenkou nitou začnite krájať roládu na kúsky s hrúbkou cca 5-6 cm a ukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie nie veľmi blízko k sebe, pretože ešte budú kysnúť.
- Nechajte zakryté kysnúť cca 2 hodiny pri izbovej teplo alebo cez noc v chladničke (opäť do zdvojnásobenia veľkosti).
- Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C maximálne 18 minút. Aj keď sa Vám bude zdať, že cesto nie je upečené, cinnabony vyberte z rúry, pretože sa priveľmi vysušia a nebudú mäkké. 18 minút je ten správny čas 🙂
- Počas pečenia si pripravte plnku tak, že zmiešate smotanovú nátierku, maslo, citrónovú šťavu a práškový cukor a vyšľaháte.
- Hneď po upečení naneste na horúce cinnabony a konzumujte 🙂

recept podľa: http://www.confessionsofaconfectionista.com/2013/08/homemade-cinnabon-cinnamon-rolls.html
Komentáre 0