Tentokrát to nebude o recepte, ale o tom, kde sa dajú a nedajú kúpiť poctivé párky. Práve spišské párky sa hrdia známkou „zaručená tradičná špecialita“.
Keď si kupujem párky, a aj iné údeniny, dávam si veľká pozor najmä na jednu vec – či daný výrobok obsahuje konzervant dusitan sodný. Pridáva sa do 99% takýchto výrobkov ako konzervant a zároveň stabilizátor, ktorý zaručuje, že mäso nezmení svoju farbu. Poďme sa ale bližšie pozrieť na párky.
Klasická slovenská receptúra z roku 1953 hovorí, čo sa týka zloženia, nasledovné:
- hovädzie mäso
- bravčové mäso
- sladká a štipľavá paprika
- jedlá soľ
Celá zmes sa po vymiešaní naplní do baraních čriev. Receptúra sa postupom času zmenila, a v súčasnosti sa do zmesi môžu pridávať aj bravčové kože, voda, stabilizátory a… dusitanová soliaca zmes.
Všetci veľkí výrobcovia robia spišské párky podľa „novodobej“ receptúry, navyše v nedávnych testoch dopadli rozbory katastrofálne. Našťastie viem o jednom výrobcovi, ktorý robí párky stále poctivo, podľa tradičnej receptúry. Opäť ide o martinskú rodinnú mäsiareň, ktorá zásobuje aj Chatu pod Chlebom a Chatu pod Suchým. Ich výrobky sa dajú kúpiť aj v niektorých predajniach v BA, napríklad v Dúbravke. Majú svoje bistro aj v Žiline, kde tiež svoje výrobky predávajú.
Ich párky nemajú extrémne dlhú trvanlivosť, ale chutné jedlo by malo byť práve o čerstvosti, nie?! Okrem toho majú v ponuke aj iné druhy párkov, ktoré sú rovnako bez dusitanov.
Nedá mi nespomenúť ešte jednu poctivú firmu, ktorú budem na blogu spomínať pomerne často – ide o sieť predajní Farm Foods, ktorá má široké spektrum vlastných výrobkov od mäsových, cez mliečne až po oleje. Oni síce nepredávajú spišské párky, ale všetky ostatné, ktoré majú, sú vyrobené z mäsa z vlastných chovov a navyše bez stabilizátorov a umelých prísad. Majú predajne po celom Slovensku, a stačí si kliknúť na ich web, aby ste sa dozvedeli, či aj vo vašom meste je predajňa.
Ja na tieto firmy nedám dopustiť, pretože napriek tomu, že sa mohli ísť s väčšinou, rozhodli sa zachovať poctivosť, chuť a tradície a vyrábajú chuťovo skvelé výrobky.
PS: tento blog nie je komerčný, nebol som oslovený žiadnou firmou na propagáciu ich výrobkov.
zdroj informácií: FB stránka Mäso Parížek
Komentáre 0