Prvýkrát som vyskúšal 21 dní zrejúce hovädzie mäso – nízku roštenku v úprave strip steak. K tomu som si uvaril sezónne tekvicovo-mrkvové pyré ochutené bylinkami a skvelý recept bol na svete.
Ingrediencie:
steaky
soľ
korenie
2 PL masla
1 stredne veľká tekvica hokkaido
8 ks malých mrkví
Postup:
PYRÉ
1. Rúru si rozohrejte na 200 °C
2. Tekvicu umyte, rozrežte, zbavte jadierok a nakrájajte na mesiačiky
3. Mrkvu umyte a ak je to potrebné, ošúpte
4. Na stredne veľký plech na pečenie si dajte papier na pečenie, a pridajte nakrájanú zeleninu.
5. Pokvapkajte slnečnicovým olejom, osoľte a okoreňte, môžete pridať bylinky
6. Pečte cca 45 min
7. Upečenú zeleninu dajte do misy, pridajte 2 PL masla, a romzixujte
STEAKY
1. Mäso aspoň hodinu pred jeho spracovaním vyberieme z chladničky
2. Na tepelnú úpravu steakov použijeme panvicu, ktorá neobsahuje plastové časti, aby sme ju mohli použiť aj v rúre
3. Mäso si tesne predtám ako ho dáme na panvicu osolíme a okoreníme
4. Rúru si rozpálime na 200 °C
5. Na kovovej panvici si rozpálime maslo a pridáme mäso – opekáme z každej strany cca 3-4 minúty, počas opekania s ním nehýbeme
6. Následne celú panvicu presunieme do rozohriatej rúry, kde mäso ďalej varíme. V prípade, že má vaša rúra teplotnú sondu, použite ju. Ak nie, môžete použiť aj teplomer, ktorý do mäsa zapichnete ak chcete mať istotu o prepečenosti mäsa. Tú sú teploty, ktoré by malo mať mäso vo vnútri:
RARE: 52 °C
MEDIUM RARE: 55 °C
MEDIUM: 58 – 60 °C
MEDIUM WELL: 65 °C
WELL DONE: 68 – 71 °C
Ak nemáte k dispozícii teplomer, teplotu 60 °C dosiahne mäso po cca 10-tich minútach
7. Keď ste dosiahli vhodnú prepečenosť mäsa, panvicu vyberte a mäso nechajte ešte 5 min odpočívať (kvôli tomu, aby nevytiekla šťava hneď ako mäso rozkrojíte)
8. Mäso prekrojte napoly a podávajte spolu s pyré. Nezabudnite poliať výpekom.
Komentáre 0