Kvásková vianočka

Kvásková vianočka

Opäť sladké pečenie, a opäť z kvásku. Tentokrát vianočka, z pšeničnej hladkej múky. S pravou vanilkou a citrónovou kôrou.

Video recept na konci článku.

Ingrediencie:

450 g hladkej múky

200 g plnotučného mlieka

160 g cukru

100 g mäkkého masla

1 žĺtok zo šťastného vajíčka

1 vanilkový lusk

1 PL citrónovej kôry

2 PL materského kvásku

Postup:

1. 12 hod vopred si zmiešame v čistej zaváraninovej flaši 2 PL kvásku, 100 g mlieka, 150 g múky a 40 g cukru. Zakryjeme vrchnákom a necháme pri izbovej teplote kvasiť

2. Na ďalší deň, ideálne ráno, si zmiešame všetky zvyšné ingrediencie spolu s vykysnutým kváskom (a nezabudnite si odložiť 2 PL na ďalšie pečenie – uchovávajte v chladničke)

3. V robote miešajte cca 25 minút, až kým nie je cesto jemné a hladké

4. Prikryte a nechajte kysnúť pri izbovej teplote cca 5 hodín

5. Po vykysnutí odvážte cesto a rozdeľte na rovnaký počet dielov, ktorý zodpovedá počtu prameňov. Ja som robil dvojposchodovú vianočku zo štyroch a troch prameňov

6. V prípade, že sa rozhodnete pliesť zo štyroch prameňov, postup je nasledovný:

a) pramene si rozdeľte na dva ľavé a dva pravé, konce jemným zatlačením spojte

b) v rámci dvojice prameňov obtočte pravý cez ľavý v oboch dvojiciach, a následne dva stredné: ľavý cez pravý

c) pokračujte podľa bodov „a“ a „b“ až do konca

7. Na prvé poschodie upleťte druhé poschodie z troch prameňov a dajte kysnúť do rúry na cca 4 hodiny – vianočku „podoprite“ špajdľami, aby kysla do výšky, nie do šírky

8. Rúru rozohrejte na 230 °C. Pred pečením vianočku potrite bielkom, posypte orechami/mandľami

9. Hneď po vložení vianočky do vyhriatej rúry, znížte teplotu na 200 °C, pečte 10 minút. Následne znížte teplotu na 190 °C, a pečte ďalších 10 minút. Dopekajte cca 20 minút pri teplote 160 °C.

10. Po dopečení nechajte poriadne vychladnúť.

O Lokálžrawetz