Opäť sladké pečenie, a opäť z kvásku. Tentokrát vianočka, z pšeničnej hladkej múky. S pravou vanilkou a citrónovou kôrou.
Video recept na konci článku.
Ingrediencie:
450 g hladkej múky
200 g plnotučného mlieka
160 g cukru
100 g mäkkého masla
1 žĺtok zo šťastného vajíčka
1 vanilkový lusk
1 PL citrónovej kôry
2 PL materského kvásku
Postup:
1. 12 hod vopred si zmiešame v čistej zaváraninovej flaši 2 PL kvásku, 100 g mlieka, 150 g múky a 40 g cukru. Zakryjeme vrchnákom a necháme pri izbovej teplote kvasiť
2. Na ďalší deň, ideálne ráno, si zmiešame všetky zvyšné ingrediencie spolu s vykysnutým kváskom (a nezabudnite si odložiť 2 PL na ďalšie pečenie – uchovávajte v chladničke)
3. V robote miešajte cca 25 minút, až kým nie je cesto jemné a hladké
4. Prikryte a nechajte kysnúť pri izbovej teplote cca 5 hodín
5. Po vykysnutí odvážte cesto a rozdeľte na rovnaký počet dielov, ktorý zodpovedá počtu prameňov. Ja som robil dvojposchodovú vianočku zo štyroch a troch prameňov
6. V prípade, že sa rozhodnete pliesť zo štyroch prameňov, postup je nasledovný:
a) pramene si rozdeľte na dva ľavé a dva pravé, konce jemným zatlačením spojte
b) v rámci dvojice prameňov obtočte pravý cez ľavý v oboch dvojiciach, a následne dva stredné: ľavý cez pravý
c) pokračujte podľa bodov „a“ a „b“ až do konca
7. Na prvé poschodie upleťte druhé poschodie z troch prameňov a dajte kysnúť do rúry na cca 4 hodiny – vianočku „podoprite“ špajdľami, aby kysla do výšky, nie do šírky
8. Rúru rozohrejte na 230 °C. Pred pečením vianočku potrite bielkom, posypte orechami/mandľami
9. Hneď po vložení vianočky do vyhriatej rúry, znížte teplotu na 200 °C, pečte 10 minút. Následne znížte teplotu na 190 °C, a pečte ďalších 10 minút. Dopekajte cca 20 minút pri teplote 160 °C.
10. Po dopečení nechajte poriadne vychladnúť.
Komentáre 0