Sudová kapusta

Sudová kapusta

Odmalička je kyslá kapusta moja obľúbená surovina. Pamätám si, ako som ju vždy vyjedal zo suda môjho dedka a nikdy som neváhal vypiť ani šťavu. Už niekoľko rokov si kapustu vyrábam ja. Tu je môj rodinný recept.

 

Ingrediencie (na 10 kg kapusty):

10 kg nakrájanej kapusty

500 g cibule

1 a pol hrste soli

1 PL celého čierneho korenia

1 PL celého nového korenia

2 PL rasce

kôpor na dno misky

1 krajec suchého chleba

 

Postup:

1. Kapustu si nastrúhajte (ja kupujem nastrúhanú) a sud poriadne umyte horúcou vodou bez použitia čistiacich prostriedkov. Do môjho suda sa zmestí 25 kg kapusty.

2. Na dno suda dajte chlieb, korenia a kôpor

3. Kapustu vo veľkej nádobe (ja to robím vo vani) zmiešajte so soľou, rascou a najemno nakrájanou cibuľou

4. Nechajte chvíľu odstáť, aby kapusta pustila vodu, a následne vám nevytiekla zo suda

5. Postupne kapustu tlačte do suda tak, aby ste mali navrchu ešte miesto na zaťaženie kapusty – ja používam kameň

6. Sud zakryte, nalejte na miesto, kde dolieha vrchnák vodu, aby tam nevnikal vzduch a nechajte kvasiť (podľa teploty v miestnosti, ale trvá to zhruba 1 mesiac)

7. Na druhý a tretí deň sud skontrolujte, či kapusta nepustila veľa vody – v prípade, že jej tam je veľa, odoberte ju

8. Kapusta vám vydrží dva roky, ak budete sud skladovať na chladnom mieste

 

Kapustu už niekoľko rokov kupujem na najväčšom bratislavskom trhovisku na Miletičovej ulici. Kupujem ju od domácich pestovateľov a nastrúhajú ju priamo predo mnou. Okrem toho odporúčam zájsť aj do Stupavy, časť Mást, ktorá je preslávená pestovaním kapusty nielen na Slovensku.

 

 

 

O Lokálžrawetz