Sumček s hráškovo-bylinkovou krustou

Sumček s hráškovo-bylinkovou krustou

Ryby by mali tvoriť dôležitú súčasť nášho jedálnička. Je vedecky dokázané, že národy, ktoré pravidelne konzumujú kvalitné ryby žijú dlhšie a sú zdravší. Ako ste na tom s rybami Vy? Ja morské ryby konzumujem výhradne vtedy, keď cestujem, a kupujem si také, ktoré sú z udržateľných lovov. Na Slovensku konzumujem IBA ryby chované u nás, najčastejšie pstruhy či sumčeka. Sumček je extrémne zdravá ryby, a na Slovensku sa chová v mimoriadne dobrých podmienkach. Vyskúšajte pečeného sumčeka s hrachovo-bylinkovou krustou a k tomu skvelé batatovo-zelerové pyré.

Ingrediencie:

filet sumčeka agrického

100 g hrachovej múky

hrsť byliniek

2 PL slnečnicového oleja

šťava z pol citróna

korenie

soľ

4 bataty

pol zeleru

Postup:

  1. Najskôr si pripravte krustu tak, že si zmiešate hrachovú múku, nasekané bylinky, soľ, korenie, olej a citrónovú šťavu. V prípade, že cesto nie je spojité, pridajte 1 PL vody. Čo sa týka byliniek, ja som použil zmes majoránu, medvedieho cesnaku, rozmarínu a tymiánu.
  2. Ošúpte si bataty a zeler, nakrjajte na približne rovnaké kúsky a dajte variť do osolenej vody. Varenie trvá cca 20 minút.
  3. Nachystajte si pekáč, do ktorého sa Vám zmestí ryba, položte ju kožou na spodok, osoľte a pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy.
  4. Naneste hrachovú zmes a dajte piecť na cca 20 minút na 180 °C.
  5. Počas pečenia ryby si pripravte pyré tak, že zlejete vodu (trocha si odložte na rozriedenie v prípade, že sa Vám bude pyré zdať husté) a následne zeleninu rozmixujete. Dochuťte soľou, korením a štipkou chilli.
  6. Posledných 5 minút pred dopečením, rybu zapečte horným ohrevom/grilom.

O Lokálžrawetz