Lahôdky a pulty obchodov sú plné rôznych šalátov, a hádam jeden z najtradičnejších je treska v majonéze. Zloženie týchto šalátov má ďaleko od kvality, a ani pôvod ryby nie je jasný.
Na Slovensku jedávam najmä sladkovodné ryby, ryby ako treska, losos či tuniak si doprajem len výnimočne, pretože je veľmi ťažké nájsť rybu, ktorá je čerstvá a zároveň kvalitná. Navyše rybolov je častokrát omnoho horší a drastickejší ako chovanie sliepok, ošípaných či dobytka.
Nuž, a keďže kvalitné ryby sú veľmi zdravé, sú pravidelná súčasť môjho jedálnička – tu je prvý recept, ktorý obsahuje rybu. Ide o tradičný rybací šalát, na ktorý ale nepoužívam tresku, preto tie úvodzovky. Tentokrát som si ho vyrobil zo sumčeka afrického, ktorý pochádza z chovnej stanice v Handlovej.
Ingrediencie:
300g čerstvého sumčeka afrického (filet s kožou/bez kože)
2 ks mrkvy
5 ks kyslých uhoriek
1 cibuľa
5 PL majonézy (recept na majonézu TU)
soľ
korenie
2 PL jablčného octa
2 PL uhorkovej šťavy
Postup:
1. Do cca 300 ml vody dáme variť nakrájanú mrkvu a cibuľu
2. Po cca 10 min pridáme rybí filet (aj s kožou)
3. Varíme do mäkka (cca 15 min) a necháme vychladnúť
4. Do mixéra si dáme uvarenú mrkvu, cibuľu a uhorky a rozmixujeme na väčšie kúsky
5. Do misky si dáme rybie mäso a vidličkou roztlačíme
6. Zmiešame s rozmixovanou zeleninou, pridáme ocot a uhorkovú vodu, osolíme a okoreníme
7. Ak je zmes úplne vychladnutá, pridáme majonézu a dáme do chladničky
TIPY:
- tento šalát chutí výborne aj z tresky či pstruha
- pri kúpe kyslých uhoriek si dajte pozor na to, aby neobsahovali umelé sladidlá (väčšina z nich totiž namiesto cukru obsahuje umelé sladidlo)
- do šalátu môžete pridať na dochutenie aj horčicu (opäť si dajte pozor, aby horčica neobsahovala izoglukózový sirup, ako napríklad tá zo Snica)
- viac o tom, prečo by sme mali jesť ryby, a čo obsahujú si prečítajte TU
- recept na domáce zavárané uhorky pribudne čoskoro 🙂
Komentáre 0