Nie je len sezóna jabĺk a tekvice, ale aj hrozna. A keď som dostal BURČIAK, bolo rozhodnuté.
Základ receptu bol inšpirovaný receptom z blogu od Maškrtnica.cz – Vinohradský chlieb. Táto dáma už niekoľko rokov propaguje pečenie z kvásku, a jej recepty sú famózne. Určite sa pozrite na jej blog, kde nájdete veľmi veľa inšpirácie a sladkých aj slaných receptov.
Ingrediencie:
1 lyžica ražného kvásku
200 g vody
425 g špaldovej múky
45 g ražnej celozrnnej múky
9 g soli
100 ml burčiaku
Postup:
1. 12 hodín vopred: z 1 lyžice ražného kvasu, 75 g špaldovej múky a 100 g vlažnej vody si do dobre umytej zaváraninovej vody pripravte kvások. Ingrediencie som pridal naraz, ale môžete to urobiť aj na dvakrát – po cca 4 hodinách pridajte druhú polovicu. Zmes nechajte kvasiť pri izbovej teplote.
2. Pred naliatím kvásku k zvyšných ingredienciám si odložte jednu lyžicu na ďalšie použitie – uchovávajte v chladničke, a ak nepečiete pravidelne, kŕmte 1-krát za týždeň.
3. Po 12-tich hodinách zmiešajte všetky ingrediencie a opäť nechajte pri izbovej teplote kvasiť. Ja som nechal kvasiť 24 hodín v chladničke, v prvej časti kvasenia, ktorá prebiehala pri izbovej teplote cca 4 hodiny som cesto dva razy preložil, a následne presunul do ošatky. Prikrytú ošatku som dal do chladničky na cca 20 hodín..Nezľaknite sa ak vám chlieb priveľmi nevykysne, v rúre krásne narástol.
4. Rúru aj s plechom rozohrejte na 240 °C a na spodok dajte starý plech, do ktorého následne nalejete vodu.
5. Chlieb opatrne z ošatky presuňte na drevenú podložku (nezabudnite ho narezať, aby vám nepraskol), z ktorej chlieb vsadíte na rozhorúčený plech. Keď je chlieb na plechu, nalejte pohár studenej vody na spodný plech a rýchlo zavrite dvierka.
6. Pečte pri 240 °C 10 minút, následne znížte teplotu na 210 °C, otvorte dvierka, aby sa vyvetrala prebytočná para a pečte ďalších cca 15-20 minút.
7. Po upečení chlieb vyberte a nechajte vychladnúť na mriežke.
Komentáre 0