Bol som vo výrobni Tatratea.

Bol som vo výrobni Tatratea.

Nazrite spolu so mnou do zákulisia výroby nášho legendárneho nápoja spod Tatier. Výroba tohto nápoja trvá niekoľko mesiacov, pretože sa všetko robí poriadne a poctivo. Výsledok ale naozaj stojí za to. Na konci článku je video z výroby.

Všetko sa deje v Kežmarskej časti Pradiareň, kde nadviazali na tradíciu pitia bylinných likérov v regióne. Tatratea za svoju existenciu prešiel niekoľkými významnými zmenami, najmä čo sa týka dizajnu fľaše a loga, a niekoľko zmien ho ešte čaká – najmä čo sa týka samotných priestorov.

Tatratea začína dlhým lúhovaním (macerovaním) základných ingrediencií, napríklad byliniek, v čistom liehu vo veľkých nerezových sudoch. Maceráty, ktoré som ochutnal neboli príliš chutné, pretože v nich bol veľmi cítiť lieh 🙂 No vždy v nich bolo cítiť aj danú ingredienciu.

Z miestnosti, kde prebieha macerácia následne maceráty putujú na poschodie, kde sa prečerpajú do veľkých dubových sudov a tam zrejú niekoľko týždňov. Následne sa miešajú s vodou na danú koncentráciu a sladia cukrovým sirupom, ktorý je vyrobený tiež priamo na mieste len z cukru a vody.

Pred plnením sa osladená zmes prefiltruje cez niekoľko filtrov a putuje potrubím do plniacej linky. Plnenie síce prebieha automaticky, ale samotná linka si vyžaduje aj ľudskú ruku, a nie jednu. Je totiž potrebné fľaše na linku naložiť, následne na naplnenú fľašu dať viečko, kolok a v neposlednom rade ju skontrolovať a zabaliť.

Tatratea nie je určený len pre Slovákov, ale putuje častokrát aj do zahraničia, čomu zodpovedajú aj jednotlivé etikety. Očistená fľaša putuje do papierovej krabice a distribuuje sa. Nájdete ho v každom dobrom obchode a bare 🙂

Ak vás táto reportáž zaujala, môžete ju zažiť aj vy. Tatratea totiž ponúka prehliadku výroby spojenú s ochutnávkou. Mrknite na ich stránku, kde nájdete detaily. Na prehliadku je potrebné sa objednať vopred.

O Lokálžrawetz