Nazrite spolu so mnou do zákulisia výroby nášho legendárneho nápoja spod Tatier. Výroba tohto nápoja trvá niekoľko mesiacov, pretože sa všetko robí poriadne a poctivo. Výsledok ale naozaj stojí za to. Na konci článku je video z výroby.
Všetko sa deje v Kežmarskej časti Pradiareň, kde nadviazali na tradíciu pitia bylinných likérov v regióne. Tatratea za svoju existenciu prešiel niekoľkými významnými zmenami, najmä čo sa týka dizajnu fľaše a loga, a niekoľko zmien ho ešte čaká – najmä čo sa týka samotných priestorov.

Tatratea začína dlhým lúhovaním (macerovaním) základných ingrediencií, napríklad byliniek, v čistom liehu vo veľkých nerezových sudoch. Maceráty, ktoré som ochutnal neboli príliš chutné, pretože v nich bol veľmi cítiť lieh 🙂 No vždy v nich bolo cítiť aj danú ingredienciu.

Z miestnosti, kde prebieha macerácia následne maceráty putujú na poschodie, kde sa prečerpajú do veľkých dubových sudov a tam zrejú niekoľko týždňov. Následne sa miešajú s vodou na danú koncentráciu a sladia cukrovým sirupom, ktorý je vyrobený tiež priamo na mieste len z cukru a vody.

Pred plnením sa osladená zmes prefiltruje cez niekoľko filtrov a putuje potrubím do plniacej linky. Plnenie síce prebieha automaticky, ale samotná linka si vyžaduje aj ľudskú ruku, a nie jednu. Je totiž potrebné fľaše na linku naložiť, následne na naplnenú fľašu dať viečko, kolok a v neposlednom rade ju skontrolovať a zabaliť.

Tatratea nie je určený len pre Slovákov, ale putuje častokrát aj do zahraničia, čomu zodpovedajú aj jednotlivé etikety. Očistená fľaša putuje do papierovej krabice a distribuuje sa. Nájdete ho v každom dobrom obchode a bare 🙂
Ak vás táto reportáž zaujala, môžete ju zažiť aj vy. Tatratea totiž ponúka prehliadku výroby spojenú s ochutnávkou. Mrknite na ich stránku, kde nájdete detaily. Na prehliadku je potrebné sa objednať vopred.
Komentáre 0