Domáci kečup

Domáci kečup

Tento recept robím už niekoľko rokov, a vždy z dvojitej dávky, nech vydrží celý rok. Recept mám od kamošky Lucky, ktorej za neho ďakujem.

 

Ak vám viac vyhovuje pozerať video, ako čítať, jedno minútové video s postupom a ingredienciami nájdete na konci článku.

Ingrediencie:
5 kg mäkkých zrelých paradajok
300 g kr. cukru
1/2 kg cibuľa
1 lyžica čerstvý nastrúhaný zázvor
1 lyžica mletá škorica
1 lyžica mletý muškátový orech
2 dcl ocot (jablčný)
2 lyžice soli
2 feferónky
10 ks čierneho korenia
10 ks nového korenia
2 bobkové listy

Postup:
1. Paradajky umyjeme, nešúpeme, a aj s cibuľou nakrájame na stredne veľké kúsky a dáme variť do veľkého hrnca
2. Pridáme všetky ostatné ingrediencie a varíme až kým sa paradajky nerozvaria (cca 3 hod)
3. Vyberieme korenia a bobkové listy a prepasírujeme cez sitko so stredne veľkými dierkami
4. Zvyšnú zmes zmixujeme a ešte prepasírujeme cez sitko, aby sme mali čo najmenej odpadu
5. Zmes dáme znova variť, aby sa odparila voda a kečup zhustol (ďalšie cca 3 hodiny)
6. Horúci kečup nalejeme do dobre umytých zaváraninových fliaš, zavrieme a necháme pomaly chladnúť (napríklad v deke)
7. Otvorený kečup skladujeme v chladničke

O Lokálžrawetz