Fermentovaná reďkovka a kaleráb

Fermentovaná reďkovka a kaleráb

Pozrite si základné princípy, ktoré by ste mali pri fermentovaná dodržiavať a aj výhody fermentácie v príspevku: http://lokalzravec.sk/2019/05/04/fermentovana-jarna-zelenina/

Ingrediencie:

2 zväzky čerstvej reďkovky

1 ks kaleráb

1 l vody

20 g soli

10 gulôčok čierneho korenia

Postup:

  1. Zeleninu dobre umyte, reďkovku nakrájajte na tenké plátky a kaleráb na kocky.
  2. Pripravte si nálev tak, že prevaríte vodu, rozpustíte v nej soľ a necháte ju dobre vychladnúť.
  3. Do čistých uzatvárateľných nádob si dajte na spodok cca 5 gulôčok korenia a začnite ukladať zeleninu. Snažte sa ju nádoby čo najviac natlačiť.
  4. Zeleninu neukladajte až po vrch, je dôležité, aby tam zostala cca 1,5-2 cm nálevu.
  5. Nádobu uzavrite viečkom, ktoré by ale malo zostať voľné a nechajte pri izbovej teplote kvasiť cca 4-8 dní.

O Lokálžrawetz