Hydinová farma Lúčny dvor

Hydinová farma Lúčny dvor

Farma Lúčny dvor – už dlho som ich zákazník, a tak reportáž priamo z farmy nesmie na mojom blogu chýbať. Chvíľu nám s majiteľom farmy trvalo dohodnúť sa na termíne, a ja som sa na návštevu veľmi tešil. Farma sa nachádza neďaleko Senca, funguje ako predaj z dvora a dodáva hydinu do mnohých domácností a reštaurácii po celom Slovensku. Samozrejme, najviac odberateľov má na západe, ale nechýbajú ani tí na strednom či dokonca východnom Slovensku.

Na farme ma privítal pán inžinier Milan Čapkovič, ktorý farmu už od svojho vzniku v roku 1998 vedie. Predtým, než sme sa spoločne prešli po farme sme sa rozprávali o tom, aké to je viesť farmu, a aké sú úskalia, s ktorými sa pán Čapkovič potýka. Ako hovorí: „V dnešnej dobe je veľmi ťažké konkurovať nízkym cenám v supermarketoch.“ Ceny kureniec z jeho farmy sú o niečo vyššie z mnohých dôvodov. Farma nemá procesy jednotlivé zautomatizované, všetko sa robí ručne, podľa záujmu odberateľov. Dĺžka života kureniec a aj inej hydiny na jeho farme je zhruba o tretinu vyššia ako na iných, veľkých, farmách a v neposlednom rade nie sú pri chove používané žiadne hormóny ani antibiotiká.

Veľa sme sa rozprávali aj o krmive, a pán Čapkovič mi do detailov porozprával o tom, čo hydina na farme konzumuje. Viac môžete vidieť aj vo videu. Hydina je rozdelená do viacerých hál, podľa toho, či ide o kurence alebo kačice, a sú rozdelené aj podľa veku. Veľkú časť farmy tvorí aj voľný výbeh, ktorý je určený najmä pre kačice a husi. V jednej, vyhrievanej, hale sa v čase mojej návštevy nachádzali týždňové káčatá. Päť týždňové kačky sa nachádzali v inej hale. Ďalšie dve haly boli určené pre sliepky. Pán Čapkovič: „Počty jednotlivých kusov hydiny sa menia, podľa toho, aké máme objednávky.“ Dôležité je aj spomenúť, že na farme sa nenachádza liaheň, pretože na to sú potrebné povolenia a žiadosti nad rámec bežného chovu. Ako hovorí majiteľ farmy: „Čerstvo vyliahnutá hydina k nám na farmu prichádza z neďalekej farmy, ktorá sa špecializuje práve na liahnutie.“

Predajné miesto, ktoré sa nachádza na farme predáva všetky druhy hydiny, ktoré sa chovajú na farme. Okrem toho predávajú skvelé lokše zo Slovenského grobu či vajcia tiež zo sliepok na farme. Hydina nie je vákuovo balená, pretože majiteľ chce zachovať jej čerstvosť. „Hydina, ktorú tu vidíte, ešte ráno behala po farme, takže je čerstvá.“, hovorí majiteľ. Za kvalitou svojich výrobkov si stojí, a odmieta mnohé ponuky zo zahraničia, z firiem, ktoré mu ponúkajú lacné kurence.

Pravidelne si kupujem kačice či kurence z jeho farmy, a musím povedať, že sú skvelé. Mäso je rýchlo upečené, je šťavnaté a vonia. Navyše, všetko mäso spĺňa moje prísne kritériá, ktoré spomínam aj vo videu: vyliahnuté, vychované, zabité a spracované na Slovensku. Návšteva tejto farmy ma presvedčila, že aj hydina sa dá chovať udržateľne. Pozrite si video, v ktorom uvidíte viac o tom, ako to na farme vyzerá.

O Lokálžrawetz