Kváskové makovky

Kváskové makovky

Milujem lupačky, a konečne som sa dostal k tomu si ich upiecť. No a rovno z kvásku Výsledok je skvelý, aj keď by mohli byť ešte o niečo nadýchanejšie. Ale to sa dá jednoducho dosiahnuť tým, že ich nechám nabudúce dlhšie kysnúť.

 

Ingrediencie:

1 PL materského ražného kvásku
600 hladkej pšeničnej/špaldovej múky
200 g medu
100 ml vody
50 g rozpusteného masla
1 šťastné vajíčko + 1 žĺtko na potretie
štipka soli
150 ml plnotučného mlieka
1 vanilkový lusk
celý mak

Postup:

1. SLADKÝ ROZKVAS: zmiešajte 1 PL materského kvásku s 50 ml vody, 25 g medu a 100 g múky. Nechajte kvasiť na teplom mieste (ideálne cez noc)
2. Na druhý deň, keď kvások pekne nakysol, zmiešajte ho s ostatnými ingredienciami, do múky pridajte vanilku a vymiešajte robotom cca 10 min na najnižšej rýchlosti
3. Cesto nechajte zakryté kysnúť tak, aby zväčšilo svoj objem dvojnásobne
4. Cesto rozdeľte na 12 dielov (použite váhu) a nechajte 15min zakryté odpočívať
5. Každú gulôčku ešte spracujte a vyvaľkajte na tenkú elipsu


6. Zrolujte tak, že konce jemne pridržiavate a následne preneste na plech s papierom na pečenie – konce jemne zahnite dovnútra a nechajte pri izbovej teplote kysnúť (ideálne 12 hodín)
(alternatívne nechajte kysnúť o niečo menej, a dajte do nevyhriatej rúry)


7. Pečieme na 220 stupňov. Mne vyšlo 12 makoviek na dvoch plechoch, takže som mal rúru zapnútu aj s ventilátorom a pečenie trvalo 24 minút (vrátane času, kým sa rúra vyhriala)

O Lokálžrawetz