Prvý pokus s mladým ražným kváskom dopadol výborne. Rožkov bolo iba 8, a chutili naozaj výborne. Mimochodom, viete, že rožky v bežných reťazcoch obsahujú palmový olej? Lidl Slovensko nedávno spustil kampaň na bezéčkové rožky, ktoré podobne ako rožky z YEME plnochutné potraviny obsahujú bravčovú masť. Takže nič pre vegetariánov. Ja som do rožkov použil slnečnicový olej.
Ingrediencie:
350 g hladkej špaldovej múky
200 ml vody
30g slnečnicového oleja/rozpusteného masla/bravčovej masti
1 PL ražného kvásku
1 ČL cukru
1 PL soli
1 hrsť slnečnicových semiačok
2 hrste ľanových semiačok
Postup:
1. 12 hod vopred (ideálne večer) si pripravíme rozkvas tak, že zmiešame 1 PL ražného kvásku so 100g múky, 100g vody a cukrom
2. Pri izbovej teplote necháme kvasiť (rozkvas by mal zdvojnásobiť svoj objem)
3. Na druhý deň ráno zmiešame rozkvas s ostatnými ingrediencami, a vypracujeme hladké cesto
4. Necháme kvasiť, mne to trvalo cca 6 hodín (do zdvojnásobenia objemu)
5. Cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí tak, že si ho ho rozvážime a následne vytvarujeme do guličky
6. Na pomúčenej podložke valčekom vytvarujeme do tvaru elipsy a zrolujeme
7. Preniesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, a necháme kysnúť cca 2 hod
8. Pred pečením potrieme mliekom, a pečieme pri 210 °C max 25 minút

Ahoj, potrebovala by som radu. Keď by som chcela dvojnásobok rožkov na dvoch plechoch, môžem ich piecť naraz s teplovzdušným výhrevom? A zapariť roźky či bez záparu. Ďakujem
Ahoj Katka. Urcite ano! Ja tiez dam do rury dva plechy naraz, ked chcem usetrit cas. Ak ti hreje rovnomerne aj pri dvoch plechoch, tak nebude ziadny problem. Co sa tyka zapary, pokojne ju na prvych 10 minut pridaj.
Ahoj, rada by som vyskusala tvoj recept na rozky. Len mam trosku chaos v mlieku a muke☺ teda ide 100g muky do rozkvasu a potom 350g do cesta alebo v tych 350g je uz aj 100g, co ide do rozkvasu? Vdaka za info
Ahoj. 350g je celkove mnozstvo muky, ktore je potrebne v recepte. Z tohto mnozstva ide do rozkvasu tych 100g, do cesta potom das zvysok.