Kváskové rožky

Kváskové rožky

Prvý pokus s mladým ražným kváskom dopadol výborne. Rožkov bolo iba 8, a chutili naozaj výborne. Mimochodom, viete, že rožky v bežných reťazcoch obsahujú palmový olej? Lidl Slovensko nedávno spustil kampaň na bezéčkové rožky, ktoré podobne ako rožky z YEME plnochutné potraviny obsahujú bravčovú masť. Takže nič pre vegetariánov. Ja som do rožkov použil slnečnicový olej.

Ingrediencie:
350 g hladkej špaldovej múky
200 ml vody
30g slnečnicového oleja/rozpusteného masla/bravčovej masti
1 PL ražného kvásku
1 ČL cukru
1 PL soli
1 hrsť slnečnicových semiačok
2 hrste ľanových semiačok

Postup:
1. 12 hod vopred (ideálne večer) si pripravíme rozkvas tak, že zmiešame 1 PL ražného kvásku so 100g múky, 100g vody a cukrom
2. Pri izbovej teplote necháme kvasiť (rozkvas by mal zdvojnásobiť svoj objem)
3. Na druhý deň ráno zmiešame rozkvas s ostatnými ingrediencami, a vypracujeme hladké cesto
4. Necháme kvasiť, mne to trvalo cca 6 hodín (do zdvojnásobenia objemu)
5. Cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí tak, že si ho ho rozvážime a následne vytvarujeme do guličky
6. Na pomúčenej podložke valčekom vytvarujeme do tvaru elipsy a zrolujeme
7. Preniesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, a necháme kysnúť cca 2 hod
8. Pred pečením potrieme mliekom, a pečieme pri 210 °C max 25 minút

O Lokálžrawetz