Konečne som sa odhodlal na 100% celozrnný chlieb, a rozhodol som sa použiť múku z pšenice jednozrnky, ktorú som si vlastnoručne pomlel. Výsledok je skvelý 🙂
Ingrediencie:
na rozkvas:
1 PL ražného kvásku
20 g múky z jednozrnky
20 g vody
na cesto:
270 g múky z jednozrnky
240 g vody
2 čajové lyžičky soli
nasekané bylinky (petržlenová vňať, kôpor)
Postup:
1. Večer pred zamiesením cesta si nachystajte rozkvas zmiešaním všetkých surovín. Nechajte ho kysnúť pri izbovej teplote.
2. Zároveň s rozkvasom si rozmiešajte v mise múku s vodou na autolýzu a dajte na celú noc do chladničky.
3. Ráno si zmiešajte vykysnutý rozkvas s autolyzovanou múkou a pridajte bylinky a soľ.
4. Nechajte kysnúť cca 10 hodín pri izbovej teplote a počas prvých dvoch hodinách cesto tri-štyri razy preložte.
5. Večer cesto vytvarujte do bochníka na nepomúčenej doske so špachtľou a nechajte ešte cca 30 minút odpočívať.
6. Po pol hodine cesto ešte vytvarujte a preneste do pomúčenej ošatky.
7. Nechajte kysnúť celú noc v chladničke.
8. Pečte na kameni v rúre rozohriatej na 230 °C prvých 10 minút so záparou, a následne ešte 45 minút pri teplote 200 °C.
9. Nechajte vychladnúť na mriežke a užívajte si jeho výbornú chuť 🙂

Zdravím,
ďakujem moc za recept. Jednozrnka sa nám dostala do rúk náhodou a nebola som si istá, či sa chlieb z nej podarí. Ale tento postup na nakopol a už si chlebík kysne v chladničke 🙂
Chcem sa ale opýtať kde kupujete múku z jednozrnky? Dá sa vôbec kúpiť niekde echt slovenká jednozrnka?
Ďakujem.
Monika, z toho sa velmi tesim. Tento chlieb je zatial moj najvydarenejsi a najchutnejsi. Muku som si pomlel doma zo zrna z jednozrnky. Slovensku dvojzrnku produkuje firma https://prazrnko.sk/. Je to sice dvojzrnka, ale je echt slovenska, zo Zahoria. Inak skuste pozriet obchody, ktore sa specializuju na zdrave produkty.
Dobrý večer.. Kuknite na fb marekova múka.. Sami si pestuju obilie bez chemických prísad a melú múku na objednávku. Sú topka.. Maju aj jednozrnka..
Zdravim, Monika. Ano, tohto pana poznam, mam ho aj na svojej mape 🙂
Zdravim,
preco je nutne take dlhe kysnutie pri jednozrnke? (cca 10 hodín pri izbovej teplote + este celu noc v chladnicke). Nebude cesto zbytocne prekysnute?
Mate skusenosti s pecenim chleba pri pouziti celozrnnej muky obsahujucou 6 zrn (psenica,spalda,raz, jacmen, ovos, proso)? Dakujem
Dobry den, Zuzana. Ide o cisto celozrnny chlieb, takze preto som zvolil take dlhe kysnutie. Prekysnuty rozhodne nebol. Co sa tyka 6 zrnneho chleba, este som taky nerobil, ale vobec by som sa toho nebal. Je dolezite ale spravne odhadnut pomer muk, kedze nie vsetky obsahuju lepok. Dajte vediet ci sa Vam chlieb podaril 🙂
Dobry deň,moje cesto ns jednozrnny chlie je dost riedke,aj ked ma bublinky,je po 6 hodinovom kysnuti vonku a pred odpocivani v chlade,nebudem ho most tvarovat,kde je asi chyba? DAKUJEM
Dobry den, vsetko zavisi od typu a znacky muky. Co urcite pomoze je, ked uberiete vodu. Odporucam pri mieseni pridat zhruba o 50 g vody menej, a ked by bolo cesto prilis hutne, mozete postupne dolievat. Cestu pomoze aj pomale kysnutie v osatke v chladnicke.
Chlieb z jednozrnky je vyborny, ndema chybu ,mojim chlapom velmi chutí,dakujem za radu ,pomohlo chladnickove kvasenie 42 hodinove
Zdravim 🙂
Ja mam skusenost, ze cesta z celozrnnych muk kysnu rychlejsie. Preto ma velmi prekvapilo take dlhe kysnutie pri izbovej teplote. Ale podujala som sa.
Moje cesto je tiez enormne riedke a neda sa z neho vytvarovat bochnik. Na nepomucenej doske uz vobec 😀
Som zvedava na vysledok.
Tak chlebik prekysol riadne… je z neho placka. 🙁
To ma mrzi, ale kysnutie si musite ustrazit. Dufam, ze nabuduce to dopadne lepsie.
Vsetko zavisi od toho aku mate muku: kazda saje inak. Cesto si mozete prisposobit, daj do neho trocha menej vody. Pomoze aj chladnickove kysnutie.