V regióne Požitavia už niekoľko desiatok rokov funguje farma, ktorá sa zameriava na chov dojníc produkujúcich mlieko. Ja som ju objavil úplne náhodne, cez mliečny automat, ktorý som takmer úplne prehliadol. Som ale veľmi rád, že mi ani táto farma neunikla, pretože je jedinečná a výnimočná. AHA farma.
A čo túto farmu odlišuje od mnohých iných na Slovensku? V prvom rade je to starostlivosť o kravy. Okolo farmy sa nachádzajú obrovské lúky, kde majú kravy celoročne prístup. Naozaj ide o veľké priestranstvo, s dostatkom trávy, tieňa a vody. V čase mojej návštevy bola časť kráv vnútri a v tieni, pretože bolo príliš veľké teplo, a zvieratá uprednostnili chládok.
Kravy sa doja dvakrát denne, a po nadojení mlieko putuje do výrobnej prevádzky, ktorá sa nachádza tiež priamo na farme. Výrobnú prevádzku vedie Matej Blaško, ktorý navrhol všetky receptúry, a stojí za naozaj jedinečným zložením mliečnych výrobkov. A práve tým ma aj najviac zaujali!
Ich ponuka nie je príliš veľká, a to je podľa mňa vždy výhoda. Na farme produkujú okrem surového kravského mlieka aj jogurty – biele a ochutené, a jedinečné jogurtové nápoje. Všetky tieto výrobky obsahujú len mlieko nadojené priamo na farme, a výnimočnosť im dodávajú ochujujúce zložky, ktoré si tiež na farme vyrábajú sami. A to je to, čo ich odlišuje od drvivej väčšiny prevádzok na Slovensku. Ja ako veľký fanúšik mliečnych výrobkov často narazím na problém práve pri ochucujúcej zložke, ktorú nápoje obsahujú – ovocia obsahujú málo, sú tam arómy, zahusťovadlá a veľa cukru. Tieto zložky nevnímam ako niečo zlé, jednoducho si myslím, že sú v takýchto typoch produktov zbytočné (okrem ovocia a cukru). A tu, na AHA farme, to vnímajú rovnako. Ich ochucujúca zložka totiž obsahuje len veľa ovocia a cukor, v prípade jogurtu aj jablčnú vlákninu. Napriek tomu sú ich výrobky husté a plné chuti. Majú krásnu farbu a nie sú veľmi sladké.
Na pretvorenie mlieka na jogurt používajú kvalitné jogurtové a mliekarenské kultúry, a celý proces trvá niekoľko hodín. Prebieha v presne kontrolovaných podmienkach vo veľkých nerezových nádobách.
Ponúkajú aj zaujímavé príchute, a využívajú napríklad aj typickú Požitavskú plodinu – morušu. Sú výnimoční aj v tom, že svoje produkty ponúkajú najmä v regióne Požitavia, teda okolie Nitry a Levíc, ale nájdete ich aj v Trnave. Všetky produkty predávajú formou automatov, ktoré sú pravidelne dopĺňané a môžete v nich platiť kartou a dokonca aj prostredníctvom aplikácie. Takýto spôsob predaja vnímam ako obrovskú výhodu, pretože nemusíte čakať v rade, výrobky sú dostupné stále, a v neposlednom rade ide aj o ekonomický spôsob predaja s poriadnou dávkou invencie v moderných technológiách!
AHA farma je nádherný príklad ako má fungovať lokálnosť – ako som spomenul vyššie, ich produkty kúpite najmä v regióne Požitavia, všetky procesy spracovania a výroby sa dejú na jednom mieste, ich produkty sú vystopovateľné a majú úžasné zloženie. Aj preto som sa rozhodol ich navštívit, a ponúknuť vám pohľad do ich zákulisia, pretože ak ste ich produkty ešte neochutnali, je ten najvyšší čas!
Komentáre 0