Tento sirup je skvelý najmä pri prechladnutí, či ako sladidlo. Vonia nádherne a jeho príprava je veľmi jednoduchá.
Ingrediencie:
5 hrstí smrekových výhonkov
4 PL cukru
Postup:
1. Do dobre umytého zaváraninového pohára na husto na spodok naukladáme mladé smrekové výhonky
2. Na vrstvu výhonkov dáme 1 PL lyžicu cukru
3. Opakujeme body 1. až 2. – posledná vrstva je vždy vrstva cukru (ja som cukor a výhonky nevrstvil, ale takto je kontakt medzi cukrom a výhonkami menší, čo má za následok menší výťažok)
4. Pohár uzavrieme viečkom a dáme odstáť na parapetu
5. Cukor spôsobí, že výhonky uvoľnia vodu, a následne sa cukor rozpustí
6. Precedíme cez sitko tak, aby sme získali sirup. Skladujeme v chladničke
VEDECKÉ OKIENKO:
- cukor je osmoticky aktívna látka – následok je, že z rastlinných buniek sa voda dostane von
- vo vonkajšom prostredí sa totiž nachádza viac osmoticky aktívnych látok – molekúl cukru, čo spôsobuje, že bunka začne presúvať molekuly vody von, čím sa snaží dosiahnuť stav rovnováhy medzi množstvom molekúl vo vonkajšom a vnútornom prostredí
- rovnako pôsobia aj sladené nápoje, či slaná voda
- preto je nezmysel dlhodobo a pravidelne piť sladené nápoje (následok je,že naše bunky sa zbavujú vody)
- celý tento proces sa nazýva OSMÓZA a tento presun molekúl medzi bunkou a vonkajším prostredím prebieha bez potreby energie
Komentáre 0