Smrekový sirup

Smrekový sirup

Tento sirup je skvelý najmä pri prechladnutí, či ako sladidlo. Vonia nádherne a jeho príprava je veľmi jednoduchá.

Ingrediencie:

5 hrstí smrekových výhonkov

4 PL cukru

 

Postup:

1. Do dobre umytého zaváraninového pohára na husto na spodok naukladáme mladé smrekové výhonky

2. Na vrstvu výhonkov dáme 1 PL lyžicu cukru

3. Opakujeme body 1. až 2. – posledná vrstva je vždy vrstva cukru (ja som cukor a výhonky nevrstvil, ale takto je kontakt medzi cukrom a výhonkami menší, čo má za následok menší výťažok)

4. Pohár uzavrieme viečkom a dáme odstáť na parapetu

5. Cukor spôsobí, že výhonky uvoľnia vodu, a následne sa cukor rozpustí

6. Precedíme cez sitko tak, aby sme získali sirup. Skladujeme v chladničke

VEDECKÉ OKIENKO:

  • cukor je osmoticky aktívna látka – následok je, že z rastlinných buniek sa voda dostane von
  • vo vonkajšom prostredí sa totiž nachádza viac osmoticky aktívnych látok – molekúl cukru, čo spôsobuje, že bunka začne presúvať molekuly vody von, čím sa snaží dosiahnuť stav rovnováhy medzi množstvom molekúl vo vonkajšom a vnútornom prostredí
  • rovnako pôsobia aj sladené nápoje, či slaná voda
  • preto je nezmysel dlhodobo a pravidelne piť sladené nápoje (následok je,že naše bunky sa zbavujú vody)
  • celý tento proces sa nazýva OSMÓZA a tento presun molekúl medzi bunkou a vonkajším prostredím prebieha bez potreby energie

O Lokálžrawetz