Poznáte šovdru?
Je to typická slovenská sušená šunka, ktorá má svoj pôvod na strednom a východnom Slovensku. Je vyrobená z bravčového mäsa a jej príprava trvá niekoľko týždňov – počas tohto procesu sa mäso solí a potiera zmesou byliniek. Následne sa udí a suší.
Samozrejme, cena šovdry je dva až trikrát vyššia ako bežnej šunky, ale ak výrobca neoklame jej prípravu, cena je opodstatnená. A tá chuť stojí naozaj za to.
Nepoznám veľa mäsiarov, ktorí by ju robili poctivo a tradične (bez rýchlosoli), avšak mám jedno mäsiarstvo, ktoré si na tradičných postupoch zakladá. Ide o malé rodinné mäsiarstvo v Martine, ktoré má pobočku aj v Žiline. Ich výrobky sa predávajú aj v Bratislave. V ďalších článkoch sa ešte určite vrátim k tomuto mäsiarstvu, a napíšem viac o ich šunkách a ďalších výrobkoch.
Je skvelá len samotná so zeleninou či syrom, v hemendexe či dokonca v rizote… Ja som si ju dnes nachystal len tak so sezónnou zeleninou a bryndzovými guličkami.
Ochutnajte, určite vám bude chutiť 🙂
ŠOVDRA – „zaručene tradičná špecialita“
Komentáre 0