Šovdra

Šovdra

Poznáte šovdru?

 

Je to typická slovenská sušená šunka, ktorá má svoj pôvod na strednom a východnom Slovensku. Je vyrobená z bravčového mäsa a jej príprava trvá niekoľko týždňov – počas tohto procesu sa mäso solí a potiera zmesou byliniek. Následne sa udí a suší.

Samozrejme, cena šovdry je dva až trikrát vyššia ako bežnej šunky, ale ak výrobca neoklame jej prípravu, cena je opodstatnená. A tá chuť stojí naozaj za to.

Nepoznám veľa mäsiarov, ktorí by ju robili poctivo a tradične (bez rýchlosoli), avšak mám jedno mäsiarstvo, ktoré si na tradičných postupoch zakladá. Ide o malé rodinné mäsiarstvo v Martine, ktoré má pobočku aj v Žiline. Ich výrobky sa predávajú aj v Bratislave. V ďalších článkoch sa ešte určite vrátim k tomuto mäsiarstvu, a napíšem viac o ich šunkách a ďalších výrobkoch.

Je skvelá len samotná so zeleninou či syrom, v hemendexe či dokonca v rizote… Ja som si ju dnes nachystal len tak so sezónnou zeleninou a bryndzovými guličkami.

Ochutnajte, určite vám bude chutiť 🙂

ŠOVDRA – „zaručene tradičná špecialita“

 

O Lokálžrawetz