Tekvicovo-cuketové chutney

Tekvicovo-cuketové chutney

Kamoši ma zásobujú tekvicami a ja neviem čo s nimi! Okrem skvelej tekvicovej polievky či pyré som chcel vyskúšať aj niečo nové. A tak som som si uvaril svoje prvé chutney – ide v podstate o sladko-kyslú zeleninovú omáčku, ktorá sa podáva ako príloha k mäsu či napríklad s cestovinami. Chutí skvele a zásoby mám opäť na celú zimu.

Ingrediencie:

3 ks tekvice hokkaido

1 ks stredne veľkej cukety

1 ks cibuľa

4 strúčiky cesnaku

2 dcl jablčného octu (recept nájdete TU)

4 PL čerstvý zázvor

1 lyžička mletá škorica

5 ks klinčeky

10 ks kardamón

1 PL soľ

korenie

4 PL cukor

1 PL slnečnicový olej

1 ks chilli

Postup:

  1. Do mažiara si prichystajte 10 plodov kardamónu, 5 ks klinčekov a 1 PL škorice. Všetko spolu do hladka poriadne rozdrťte.
  2. Tekvicu a cuketu umyte, zbavte jadierok a nakrájajte na kocky veľké zhruba 1 cm.
  3. Cibuľu a cesnak nakrájajte na menšie kúsky a opražte na kvalitnom slnečnicovom oleji. Keď začne cibuľa tmavnúť, pridajte koreninovú zmes, chilli a cca 30 sekúnd na jemnom plameni opražte.
  4. Pridajte nakrájanú cuketu a tekvicu, a poriadne pomiešajte. Pridajte cukor, soľ, korenie, zázvor a nechajte na miernom plameni zakryté variť. V prípade potreby podlejte trochou vody.
  5. Chutney by malo obsahovať kúsky zeleniny, ja som ho varil cca 1 hodinu.
  6. Na záver dochuťte jablčným octom, prípadne citrónovou šťavou.
  7. Horúce plňte do čistých zaváraninových pohárov. Poriadne zatvorte a nechaajte pomaly vychladnúť zabalené v deke.

O Lokálžrawetz