Kamoši ma zásobujú tekvicami a ja neviem čo s nimi! Okrem skvelej tekvicovej polievky či pyré som chcel vyskúšať aj niečo nové. A tak som som si uvaril svoje prvé chutney – ide v podstate o sladko-kyslú zeleninovú omáčku, ktorá sa podáva ako príloha k mäsu či napríklad s cestovinami. Chutí skvele a zásoby mám opäť na celú zimu.
Ingrediencie:
3 ks tekvice hokkaido
1 ks stredne veľkej cukety
1 ks cibuľa
4 strúčiky cesnaku
2 dcl jablčného octu (recept nájdete TU)
4 PL čerstvý zázvor
1 lyžička mletá škorica
5 ks klinčeky
10 ks kardamón
1 PL soľ
korenie
4 PL cukor
1 PL slnečnicový olej
1 ks chilli
Postup:
- Do mažiara si prichystajte 10 plodov kardamónu, 5 ks klinčekov a 1 PL škorice. Všetko spolu do hladka poriadne rozdrťte.
- Tekvicu a cuketu umyte, zbavte jadierok a nakrájajte na kocky veľké zhruba 1 cm.
- Cibuľu a cesnak nakrájajte na menšie kúsky a opražte na kvalitnom slnečnicovom oleji. Keď začne cibuľa tmavnúť, pridajte koreninovú zmes, chilli a cca 30 sekúnd na jemnom plameni opražte.
- Pridajte nakrájanú cuketu a tekvicu, a poriadne pomiešajte. Pridajte cukor, soľ, korenie, zázvor a nechajte na miernom plameni zakryté variť. V prípade potreby podlejte trochou vody.
- Chutney by malo obsahovať kúsky zeleniny, ja som ho varil cca 1 hodinu.
- Na záver dochuťte jablčným octom, prípadne citrónovou šťavou.
- Horúce plňte do čistých zaváraninových pohárov. Poriadne zatvorte a nechaajte pomaly vychladnúť zabalené v deke.
Komentáre 0