Víkend sa ani tentokrát nezaobišiel bez poctivého chleba. Tentokrát som do neho pridal tekvicovú múku a tekvicové a ľanové semiačka. Výrazne sa tým zvýšil obsah proteínov v chlebe, a je výborný.
Ingrediencie:
2 PL materského kvásku
100 g ražnej celozrnnej múky
500 g vody
50 g tekvicových semiačok
25 g ľanových semiačok
100 g tekvicovej múky
450 g pšeničnej hladkej múky
2 lyžičky soli
Postup:
- Príprava rozkvasu: Večer pred pečením si materský kvások vyberte z chladničky a pridajte k nemu ražnú múku a vodu. Nechajte pri izbovej teplote kvasiť celú noc.
- Na druhý deň ráno si zmiešajte všetky suché ingrediencie a pridajte vodu. Z vykysnutého rozkvasu si odoberte dve lyžice do zásoby do chladničky, a zvyšok pridajte k zmesi. Vymiešajte kým cesto nie je vláčne a neodlepuje sa od misy.
- Nechajte kysnúť. Ja som ho nechal kysnúť bez prekladania cca 8 hodín v chladničke
- Po príchode z práce vyberte cesto z chladničky, nechajte ešte cca dve hodiny kysnúť, dva razy preložte
- Vytvarujte pochník a premiestnite ho do ošatky
- Nechajte kysnúť v chladničke – ja som ho nechal kysnúť 24 hodín
- Rúru si aj s plechom vo vnútri rozohrejte na 240 °C, do spodnej časti dajte starý pekáč
- Premiestnite si opatrne vykysnutý chlieb z ošatky na drevenú dosku, ktorou vložíte chlieb na rozhorúčený plech. Ešte predtým ho ale ostrým nožom narežte, aby nepopraskal
- Hneď po vložení chleba do rúry, nalejte pohár vody na spodný plech a rýchlo zavrite. Nechajte piecť 15 minút
- Po 15-tich minútach znížte teplotu na 200 °C a nechajte piecť ešte cca 30 minút
- Upečený chlieb po upečení vyberte z rúry, a nechajte vychladnúť na mriežke
100g tohto chleba obsahuje až 35 g proteínov 🙂
Komentáre 0