Tekvicový chlieb z kvásku

Tekvicový chlieb z kvásku

Víkend sa ani tentokrát nezaobišiel bez poctivého chleba. Tentokrát som do neho pridal tekvicovú múku a tekvicové a ľanové semiačka. Výrazne sa tým zvýšil obsah proteínov v chlebe, a je výborný.

Ingrediencie:

2 PL materského kvásku

100 g ražnej celozrnnej múky

500 g vody

50 g tekvicových semiačok

25 g ľanových semiačok

100 g tekvicovej múky

450 g pšeničnej hladkej múky

2 lyžičky soli

 

Postup:

  1. Príprava rozkvasu: Večer pred pečením si materský kvások vyberte z chladničky a pridajte k nemu ražnú múku a vodu. Nechajte pri izbovej teplote kvasiť celú noc.
  2. Na druhý deň ráno si zmiešajte všetky suché ingrediencie a pridajte vodu. Z vykysnutého rozkvasu si odoberte dve lyžice do zásoby do chladničky, a zvyšok pridajte k zmesi. Vymiešajte kým cesto nie je vláčne a neodlepuje sa od misy.
  3. Nechajte kysnúť. Ja som ho nechal kysnúť bez prekladania cca 8 hodín v chladničke
  4. Po príchode z práce vyberte cesto z chladničky, nechajte ešte cca dve hodiny kysnúť, dva razy preložte
  5. Vytvarujte pochník a premiestnite ho do ošatky
  6. Nechajte kysnúť v chladničke – ja som ho nechal kysnúť 24 hodín
  7. Rúru si aj s plechom vo vnútri rozohrejte na 240 °C, do spodnej časti dajte starý pekáč
  8. Premiestnite si opatrne vykysnutý chlieb z ošatky na drevenú dosku, ktorou vložíte chlieb na rozhorúčený plech. Ešte predtým ho ale ostrým nožom narežte, aby nepopraskal
  9. Hneď po vložení chleba do rúry, nalejte pohár vody na spodný plech a rýchlo zavrite. Nechajte piecť 15 minút
  10. Po 15-tich minútach znížte teplotu na 200 °C a nechajte piecť ešte cca 30 minút
  11. Upečený chlieb po upečení vyberte z rúry, a nechajte vychladnúť na mriežke

 

100g tohto chleba obsahuje až 35 g proteínov 🙂

 

O Lokálžrawetz